Biker Boudný překvapil i sám sebe

Kutná Hora - To byla jízda. Pavel Boudný postupně setřásl všechny soupeře a suverénně se stal novým mistrem republiky v cross country horských kol. Závodilo se v Kutné Hoře, v poutavém prostředí historického centra města a za velkého zájmu diváků. "Je to můj obrovský úspěch, ale ještě víc si cením celkového prvenství v Českém poháru," vydechl v cíli vítěz.

"Před startem jsem ve svůj triumf příliš nevěřil."

Herečka Sabina Laurinová vypustila s malým zpožděním na trať pestrobarevnou smečku, v níž rozpoutali revoluci mladí závodníci.

Posbírali všechny tři medaili, ostřílení bikeři na čele s Kořínkem či Elsnicem neměli ani chvilku šanci. Brzy odpadl i juniorský mistr světa Kulhavý, domácí naděje kutnohorské stáje Michelin MTB.

Rozhodovalo se ve třetím ze šesti okruhů závodu. Z vedoucí pětice odpadl pro defekt Eberl a naopak vpřed vyrazil pozdější šampion Boudný.

"Nejprve jsem se zkoušel utrhnout já," popisoval děj na trati Milan Spěšný. "Jenže jsem setřásl pouze Ježka s Vokrouhlíkem a Boudný mi z háku nastoupil." Spěšný měl být největším favoritem.

V posledních dvou závodech Světového poháru bral šesté a desáté místo. To je na Čecha nevídané. "Jenže v domácím měřítku mi to uškodilo. Unavilo mě cestování, nemohl jsem pořádně trénovat," řekl stříbrný ze sobotního závodu.

Z bronzu se radoval Tomáš Vokrouhlík, který v posledním kole zdrcujícím finišem předstihl smutného Václava Ježka. "Doufal jsem, že mi ještě zbudou síly na spurt. Bohužel z toho bylo jen to nejméně oblíbené čtvrté místo. Jsem zklamaný," hlesl Ježek.

Středočeská cyklistika posbírala na mistrovství šest medailí. A všechny se z Kutné Hory stěhovaly do nedalekého Kolína.

Pět jich získala stáj Scania Apache, jednu V. C. Pek Servis. "Možná jsme čekali víc než jednu zlatou, ale jsem spokojen. Co by jiní za pět medailí dali," usmíval se šéf Scanie Jan Slavíček.

Jeho svěřenci ovládli zejména závod juniorů, kde Němeček, Vacek, Brož a Groh zabrali ve stejném pořadí druhou, třetí, čtvrtou a šestou příčku. "Získali jsme tři místa v nominaci na evropský šampionát," poznamenal Slavíček.

Bronz vybojovaly mezi ženami Barbora Bohatá i žákyně Karolína Kalašová, z mistrovského titulu se radoval letos doma vůbec neporažený kadet Michal Galandák. Týmu Pek Servis vybojoval bronz žák Daniel Máka.

Výsledky

Elite, muži: 1. Boudný (Dream bikes) 1:54:01 hod., 2. Spěšný (Merida team) -2:39, 3. Vokrouhlík (Česká spořitelna) -2:55.
Průběžné pořadí Českého poháru: 1. Spěšný 330, Vokrouhlík 310, 3. Ježek (Top Ten Teplice) 275.

Ženy: 1. Němcová (Pells Bike) 1:45:10 hod., 2. Havlíková (KC Kooperativa) -29, 3. Bohatá (Vella Scania Apache) -56.
Průběžné pořadí: 1. Němcová 302, 2. Havlíková 272, 3. Veselá (Favorit Brno) 250.

Junioři:
1. Sáblík (KC Kooperativa), 2. Němeček, 3. Vacek (oba Vella Scania Apache). Juniorky: 1. Huříková (Česká spořitelna), 2. Mišíková (KC Kooperativa), 3. Macháčková (Delfi).