Armstrong zvítězil, ale vedení Voeckler uhájil

  • 36
Plateau de Beille - Už jen o dvaadvacet vteřin vede francouzský cyklista Thomas Voeckler před americkým jezdcem Lancem Armstrongem po třinácté etapě Tour de France. Na trati z Lannemezanu do Plateau de Beille Armstrong porazil Ivana Bassoa z Itálie a opět se přiblížil šestému triumfu ve slavném závodě. Třetí dojel Georg Totschnig z Rakouska.

Více než šest hodin strávili dnes závodníci v sedle, čekalo na ně sedm nesmírně těžkých stoupání.

Přesto se o vítězství rozhodovalo stejně jako v pátek až na cílové pásce a tentokrát se radoval favorizovaný Armstrong, jemuž se drtivým finišem podařilo Bassa setřást až v posledních metrech.

Armstrong tak ve dvou pyrenejských etapách dokázal nejen takřka vymazat více než devítiminutový Voecklerův náskok, ale i znechutit život svým největším soupeřům.

Korunní princ Tour, německý cyklista Jan Ullrich, dnes nabral další manko a v průběžném pořadí už má na amerického suveréna ztrátu 6:39 minut.

Američan však závod zdaleka nepovažuje za vyhraný. "Vždycky říkám, že Tour končí až v Paříži. Pořád nás čekají Alpy a velmi mnoho náročných etap," krotil nadšení dvaatřicetiletý závodník.

Do pozice největšího Armstrongova protivníka se tak dostává trochu překvapivě jeho "průvodce" v posledních dvou etapách. Ivan Basso, jezdec stáje CSC, má nyní za Armstrongem relativně malý odstup minuty a 17 sekund.

Není však tak dobrým časovkářem jako kapitán týmu US Postal, jenž si připsal své sedmnácté individuální etapové vítězství na Tour. Dvakrát se navíc radoval v týmové jízdě proti chronometru.

Svého nečekaného italského soupeře však nepodceňuje. "Bereme ho vážně, jezdí tady v superformě," upozornil Armstrong, jehož stáj US Postal se Bassa před sezonou snažila získat do svých řad. "Věděl jsem, že bude nebezpečný," dodal.

Armstrongovi dnes odpadli další velcí soupeři - Tyler Hamilton se rozloučil definitivně kvůli problémům se zády, Roberto Heras nabral obrovskou ztrátu, stejně jako Iban Mayo.

Znechucený Španěl Mayo, jenž Armstronga porazil při generálce na Tour, v závodu Dauphiné Libéré, ztratil naději na úspěch po pádu už v třetí etapě. 

Tentokrát už sesedl z kola a chtěl vzdát, nakonec se však nechal přesvědčit členy své stáje Euskatel a etapu s více než půlhodinovou ztrátou dokončil.

V neděli peloton absolvuje 192,5 km dlouhou rovinatou trasu z Carcassonne do Nimes, po ní závodníky čeká dřina v Alpách.

Výsledky - 13. etapa (205,5 km):
1. Armstrong (USA) 6:04:38 hod., 2. Basso (It.) stejný čas, 3. Totschnig (Rak.) -1:05, 4. Klöden (Něm.) -1:27, 5. Mancebo (Šp.) -1:27, 6. Ullrich (Něm.) -2:42, 7. Azevedo (Port.) -2:50, 8. Moreau (Fr.), 9. Caucchioli oba -2:51, 10. Simoni (oba It.) -3:43, ...63. Padrnos -26:58, 139. Hruška (oba ČR) -42:20.
Průběžné pořadí:
1. Voeckler (Fr.) 58:00:27 hod., 2. Armstrong -22, 3. Basso -1:39, 4. Klöden -3:18, 5. Mancebo -3:28, 6. Totschnig -6:08, 7. Azevedo -6:43, 8. Ullrich  -7:01, 9. Caucchioli -7:59, 10. Casar (Fr.) -8:29, ...91. Padrnos -1:18:05, 139. Hruška -1:40:08.

Lance Armstrong z týmu US Postal vyhrál na Tour de France třináctou etapu. Právě dojíždí do cíle.

,