KRÁL 18. ETAPY. Radující se Andrea Guardini vítězí v etapě na Giro d´Italia.

KRÁL 18. ETAPY. Radující se Andrea Guardini vítězí v etapě na Giro d´Italia. | foto: Reuters

Osmnáctou etapu na Giru ovládl Ital Guardini, porazil i Cavendishe

  • 7
Po čtyřech horských etapách dostali na Giro d´Italia šanci k vyniknutí spurteři. Osmnáctý díl prestižního cyklistického závodu, vedoucí na 149 kilometrech ze San Vito di Cadore do Vedelaga, opanoval ve finiši celého pelotonu italský závodník Andrea Guardini ze stáje Farnese Vini. Připsal si i skalp Marka Cavendishe, který skončil druhý.

V celkovém pořadí závodu se nic nemění. Španělský cyklista Joaquím Rodríguez.má v čele náskok rovné půlminuty na Kanaďana Rydera Hesjedala, třetí je Ital Ivan Basso. Roman Kreuziger dojel v hlavním poli a nadále mu patří 20. příčka. Jan Bárta je aktuálně 59.

"Kdybych se měl cítit jako dneska, tak další horskou etapu asi nedokončím," přiznal Kreuziger na svém webu. "Křeče jsem měl i v noci a dnes po prvních dvaceti kilometrech znovu. Kdybych na tom byl dobře, tak během dnešní etapy zregeneruju, ale spíš jsem se trápil. V rámci možností jsem etapu odjel, ale nic moc to nebylo," konstatoval český cyklista.

Etapu, která měla přinést klid před víkendovou bouří (v pátek a v sobotu míří závod znovu do hor, v neděli se pak končí časovkou v ulicích Milána), oživovaly pouze úniky jezdů, kteří nemají naději na úspěch v celkovém pořadí.

Kameramany dlouhé kilometry zaměstnávala italská trojka Manuele Boaro, Pier Paolo De Negri a Angelo Pagani a s nimi Stef Clement z Nizozemska. Necelých 70 kilometrů před cílem však jejich pokus o trhák končil.

Drtivé tempo v těch chvílích nasadila formace Sky, jedoucí pro další Cavendishovu naději na etapový triumf. Odstup odvážlivců nejen zlikvidovala, ale načas také roztrhala hlavní pole.

Před cílovým Vedelagem došlo na další platonické nástupy. Ten poslední, který se týkal Mickaela Delage z Francie a Larse Yttinga Baka z Dánska, skončil čtyři kilometry před páskou.

A pak už mohl přijít velký okamžik pro dvaadvacetiletého Guardiniho, jemuž ve středeční etapě patřilo úplně poslední místo. Mladík ve svítivě zeleném dresu se vydal v Cavendishových stopách a jeho nástupu v posledních desítkách metrů už nikdo nestačil. Nechal za sebou britského rychlíka i svého krajana Roberta Ferrariho.

"Nemohu být šťastnější, skvělá věc, vždyť jsem porazil mistra světa, aspoň tedy dneska," rozplýval se Guardini, debutant na velkém závodě. "Nastoupil jsem 250 metrů před cílem a viděl za sebou Cavendishe. Nedokázal mě porazit, je to neuvěřitelné. Vždyť pro mě bylo malým vítězstvím už to, že jsem vydržel v pelotonu Gira do třetího týdne," radoval se Ital.

V pátek čeká cyklisty 198 kilometrů, na trase z Trevisa do Val di Fiemme jsou celkem čtyři velká stoupání včetně toho cílového.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 18. etapa

San Vito di Cadore - Vedelago (149 km):

1. Guardini (It.) 3:00:52, 2. Cavendish (Brit.), 3. Ferrari (It.), 4. Hunter (JAR), 5. Haedo (Arg.), 6. Nizzolo (It.), 7. Kristoff (Nor.), 8. Chicchi (It.), 9. Soupe (Fr.), 10. Vanendert (Belg.), ...121. Kreuziger, 129. Bárta (oba ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Rodríguez (Šp.) 77:47:38 , 2. Hesjedal (Kan.) -30, 3. Basso -1:22, 4. Scarponi (oba It.) -1:36, 5. Urán (Kol.) -2:56, 6. Intxausti (Šp.) -3:04, 7. Pozzovivo -3:19, 8. Tiralongo (oba It.) -4:13, 9. De Gendt (Belg.) -4:38, 10. Henao (Kol.) -4:42, ...20. Kreuziger -12:53, 59. Bárta 1:25:52.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa