Michal Krčmář dojíždí do cíle smíšené štafety v Kontiolahti.

Michal Krčmář dojíždí do cíle smíšené štafety v Kontiolahti. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Nejlepší letošní výsledek smíšené štafety, Češi doběhli šestí

  • 182
Dvě trestná kola a celkově třináct dobití. I s takovým výkonem na střelnici zaznamenalo kvarteto českých biatlonistů ve finském Kontiolahti nejlepší letošní výsledek. V dramatickém souboji smíšených štafet zvítězili Francouzi před Německem, pro bronz si doběhl tým Ukrajiny.

Přesto sestava Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Michal Šlesingr a Michal Krčmář sahala ještě při vjezdu do posledního úseku po medaili.

ON-LINE

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Po skvělém výkonu Šlesingra, jenž dokázal během svého úseku manko na vedoucí Francii ztenčit o 40 sekund, figuroval český mix na čtvrté pozici, deset vteřin za třetí Ukrajinou.

Jenže český skokan sezony Krčmář se v posledních závodech střelecky trápí. A zastávka ve finském Kontiolahti nebyla výjimkou.

Krčmář po první návštěvě střelnice vleže zamířil na trestné kolo a medailové naděje se v okamžiku rozplynuly. Ale 26letý biatlonista bojoval. Své počínání vylepšil při závěrečné položce vstoje, kdy dvakrát úspěšně dobíjel a v posledním 2,5kilometrovém okruhu ubránil šestou pozici před dotírajícím Italem Windischem.

Pro letošní první zlato ve smíšené štafetě si po soustředěném výkonu doběhla francouzská sestava ve složení Dorinová Habertová, Bescondová, Desthieux a Fillon Maillet. Fenomenální Martin Fourcade si naordinoval volno.

Dorinová Habertová odskočila startovnímu poli okamžitě po první střelbě a náskok navyšovali i její týmoví kolegové. Lehkou nervozitu do francouzské reprezentace přivála až poslední střelecká položka. Právě vstoje musel Fillon Maillet hned dvakrát dobíjet, dvě chyby udělal i německý reprezentant Doll. Francouz však dramatickou situaci ustál a do závěrečného okruhu si odvážel náskok patnácti vteřin, který už neztratil.

Stupně vítězů doplnila Ukrajina.

Jak se vše odehrálo z českého pohledu

Teprve podruhé rozjížděla Eva Puskarčíková českou smíšenou štafetu. Při své premiéře na světovém šampionátu v Hochfilzenu neoslnila, když po druhé střelbě vstoje kroužila dvě trestná kola.

Start smíšené štafety v Kontiolahti

Reputaci vylepšila ve finském Kontiolahti. První střeleckou položku zvládla, rychle vybílila všechny terče a střelnici opouštěla s hlavními favoritkami na pátém místě.

Propad na desátou příčku přišel až po značném zdržení při druhé zastávce na střelnici, když musela Češka třikrát dobíjet. Situaci však zvládla a do druhého úseku vysílala Veroniku Vítkovou na desátém místě.

Jenže české kvarteto se trestnému kolu nevyhnulo. Vítková v prvním kole výborně běžela a polepšila si až na šesté místo. Ale střelba vstoje druhé české biatlonistce nevyšla a pobyt na stadionu si prodloužila na trestném kole.

Své zaváhání napravila Vítková při druhé zastávce, když i s jedním dobitím pět terčů zbělalo a Češka se posunula zpět na šestou pozici.

Výborné představení na třetím úseku ukázal Michal Šlesingr. Čtyřiatřicetiletý biatlonista pouze jednou dobíjel, zároveň tratí letěl, když zaznamenal nejrychlejší běžecký čas a ztráta na vedoucí Francii se okamžitě ztenčila o téměř 40 vteřin.

Michalovi Krčmářovi předával Šlesingr na čtvrté pozici, deset sekund od třetí Ukrajiny.

Jenže druhé trestné kolo a další dvě dobíjení zapříčinily propad na konečnou šestou příčku.

Přesto Češi zaznamenali letošní nejlepší výsledek. A to i navzdory tomu, že v sestavě chyběly české jedničky Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec.

SP v biatlonu v Kontiolahti

Smíšená štafeta (2x6+2x7,5 km): 1. Francie (Dorinová Habertová, Bescondová, Desthieux, Fillon Maillet) 1:11:34,5 (0+9), 2. Německo (Horchlerová, Hammerschmidtová, Doll, Peiffer) -11,0 (0+10), 3. Ukrajina (Varvynecová, Abramovová, Semenov, Pidrušnyj) -27,1 (0+6), 4. Rusko -47,8 (0+10), 5. Norsko -1:15,0 (3+8), 6. Česko (Puskarčíková, Vítková, Šlesingr, Krčmář) -1:22,4 (2+13).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Německo 264, 2. Francie 257, 3. Rakousko 201, ...9. Česko 175.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)