Šéf biatlonistů: Není každý den svátek

Oberhof - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Větší část české výpravy biatlonové mistrovství světa v Oberhofu před víkendovými závody s hromadným startem už opustila. Národní tým na skvělé výsledky z Chanty-Mansijsku nenavázal. Zatím. "Perfektní je osmé místo mužské štafety," hodnotí šéf českého biatlonu Václav Fiřtík.
"Příslibem směrem k olympijským hrám v Turíně je nastupující generace," dodává.

Šampaňské proudem neteklo, medailové oslavy se čeští biatlonisté nedočkali. Opory? Holubcová neměla ideální formu, Vítek kvůli nemoci žaludku do Německa ani neodjel.
 
"Bohužel, není každý rok posvícení, svátek. Loňský úspěch nezaskočil jenom nás, ale i Kateřinu Holubcovou, které trochu svázal ruce," říká prezident svazu.
 
Holubec skončil jedenáctý ve sprintu, Holubcová dvanáctá a Dostál v individuálním závodě třináctý. Jaký výsledek vám udělal největší radost?
Výsledky ve sprintu byly vynikající. Možná po nich došlo k přehecování, k přehnané motivaci. Všechno bylo skvělé nastartované, zdálo se, že opět budeme usilovně bojovat o medaile. Když se moc chce, tak to většinou nejde. Což u biatlonu, a střelby obzvlášť, platí jednoznačně.
 
Jiné příčiny výraznějších výsledků nevidíte?
Podmínky pro biatlon nebyly optimální. Nechci se vymlouvat, vím, že se s nimi museli vypořádat všichni, ovšem kolikrát se proměnil závod ve velkou loterii. Nepříjemný byl nárazový vítr, občas se tady závodilo na hranici regulérnosti.
 
Jak se projevila absence Vítka, jenž kvůli nemoci nuceně ukončil sezonu? Nejel v ní jediný závod.
O jeho zkušenosti jsme se chtěli opírat. Chyběl pochopitelně hodně, ale s tím nic nenaděláme.
 
Jak je na tom zdravotně nyní?
Diagnózy se liší. Co odborník, to jiný názor. Nicméně doufám, že v květnu zahájí předolympijskou přípravu. Od Českého olympijského výboru má jako medailista z minulého mistrovství světa dokonce přislíbenou finanční podporu. 
 
Co očekáváte od závěrečných závodů s hromadným startem? Mezi ženami pojede Holubcová, muže zastoupí v neděli Dostál. Prvním náhradníkem je navíc Holubec.

Kateřina se cítí ke konci šampionátu v lepší pohodě a já věřím, že potvrdí kvality. Roman Dostál bude chtít navázat na skvělé a překvapivé páté místo z loňského roku.
 
Pořadatelé slibovali, že 39. šampionát promění ve velkolepý svátek. Každý den bylo v Rennsteig Areně vyprodáno...
Kulisa šampionátu byla ojedinělá, skutečně neměla obdoby. Návštěvy potvrdily, že je v zimě biatlon v Německu sportem číslo jedna. Nebo určitě konkuruje skokanům na lyžích. Celý areál je moderně zrekonstruovaný, ohromný a skýtá divákům perfektní přehled na trati i střelnici. Fanoušci si tady závody dokáží vychutnat.
 
Co čeká biatlonisty v závěru sezony?
Dva Světové poháry v Americe, pak jeho finále v Norsku. V pondělí odjíždí přímo z Německa část národního týmu na mistrovství Evropy do Minsku. Ale už tady udělala nastupující generace směrem k olympijským hrám 2006 rázné vykročení. Rezlerová, Vejnarová, Šlesingr i Soukup zatím sbírají zkušenosti, za dva tři roky dají o českém biatlonu určitě hlasitě vědět.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)