Franz Beckenbauer vtipkuje s německými biatlonisty.

Franz Beckenbauer vtipkuje s německými biatlonisty. | foto: Reuters

Před zraky ´císaře´ Franze dojeli čeští biatlonisté osmí, nejlépe od MS

  • 7
Ruhpolding (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Osmé místo vybojovali čeští biatlonisté ve štafetě Světového poháru. Jde o nejlepší výsledek od loňského MS ve Švédsku, kde české kvarteto skončilo sedmé. Před zraky fotbalové legendy Franze Beckenbauera triumfovali v německém Ruhpoldingu poprvé v sezoně Norové před domácí čtveřicí, bronz získali Rakušané.

Česká štafeta se před sedmnácti tisíci diváky představila v Ruhpoldingu opět v jiném složení, než ve třech předchozích závodech sezony.

Atraktivní závod pod umělým světlem rozjížděl Michal Šlesingr, který potvrdil, že v novém roce jeho forma stoupá.

Na první střelbě sice musel jednou dobíjet, ale druhou zastřílel zcela bezchybně. V součtu se závody v Oberhofu minulý týden trefil 29 ze třiceti terčů. "V novém roce jsem se začal konečně trefovat a začalo mi to i líp běhat. Jde to ruku v ruce. Když se člověk trošku víc cítí, tak si víc věří," komentoval svůj úsek rodák z Letohradu.

Beckenbauer: Snad příště vyhrajeme

Velkolepého přivítání se v Ruhpoldingu dočkal Franz Beckenbauer. Kapitán fotbalových mistrů světa 1974 sledoval v Ruhpoldingu štafetový závod biatlonistů, třem nejlepším předal po závodě ceny.

 "Je skvělé sledovat biatlon před tolika lidmi. Je to úplně něco jiného, než v televizi," řekl někdejší fotbalový král.

Beckenbauera jen mrzelo, že domácí čtveřice nevyhrála. "Dnes jsme sice byli druzí, ale doufám, že příště to bude ještě lepší."

Zdeňku Vítkovi předával Šlesingr v balíku čtyř závodníků na pátém místě. "Ta předávka byla trošku divočejší, naštěstí jsme se našli."

Zkušený Vítek se na druhém úseku vytáhl předevšším běžecky. Dotáhl se na vedoucího Nora Ose a po své první střelbě byl dokonce třetí.

Jenže následující stojka jednomu z nejzkušenějších českých biatlonistů totálně nevyšla. Vítek musel třikrát dobíjet, ale i poté se musel vydat na dvě trestná kola.

Dostálovi risk nevyšel

I přes střeleckou nepřízeň předával Vítek Dostálovi na osmém místě. Osmatřicetiletý veterán už ale ztrátu na své soupeře nedotáhl, naopak sám musel na svém úseku čtyřikrát dobíjet.

"Ve stojce už jsem riskoval, protože jsem si říkal, že máme ty tři před náma nedaleko. Tak jsem to zkusil, ty dvě jsem minul možná trochu zbytečně. Zkusil jsme to vzít na sebe, ale nevyšlo to, škoda. Ti tři přede mnou tam byli kousek. Kdyby se to stáhlo, tak by se Jardovi asi jelo líp."   

Jaroslav Soukup pak s jedním použitým náhradním nábojem přivezl štafetu do cíle na osmé pozici, což je nejlepší výsledek českého kvarteta v sezoně.

Závod pro sebe získali Norové, jejichž finišman Ole Einar Björndalen se dočkal prvního triumfu v sezoně. Před zraky fotbalové legendy Franze Beckenbauera skončili na druhém místě domácí Němci, třetí místo vybojovali vítězové předchozích dvou štafet Rakušané.

Muži (4x7,5 km):
1. Norsko (Svendsen, Os, Hanevold, Björndalen) 1:24:54,0 hod. (0+5), 2. Německo (Rösch, Stephan, Pfeiffer, Lang) -1:20,2 min. (0+10), 3.Rakousko (Mesotitsch, Pinter, Eberhard, Sumann) -1:43,1 (0+13), 4. Itálie-2:04,0 (0+12), 5. USA -2:05,9 (0+9), 6. Francie -2:10,5 (0+6), 7. Rusko -2:15,8(0+9), 8. Česko (Šlesingr, Vítek, Dostál, Soukup) -3:23,8 (2+9).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)