Oberhof je na svátek nachystaný

  • 1
Oberhof - Od zvláštního zpravodaje iDNES - "Cože? Jedenáct stupňů nad nulou v sedm ráno?" zděsil se šéf českých biatlonistů Václav Fiřtík ve své kanceláři před odjezdem do Oberhofu, jakmile zjistil, že v dějišti světového šampionátu panuje jarní počasí. Přes den dosahovaly teploty v Německu až 16 stupňů Celsia. Přesto není důvod k panice. Biatlonové mistrovství v sobotu určitě začne, na trati je umělý sníh.

Modernizovaná Závodní Aréna, která do svých mamutích ochozů a okolí zítra pojme 50000 diváků, je perfektně připravená. Velkolepý biatlonový svátek, který pořadatelé slibují, může začít.
 
"Ale umělý sníh je dost mokrý a špinavý," hodnotil Vlastimil Jakeš, trenér největší české naděje Kateřiny Holubcové, která bude obhajovat zlato z vytrvalostního závodu.
 
Fiřtík nemusel v paměti listovat dlouho, aby si na rozmary počasí z nedávné minulosti vzpomněl. "Poslední dobou jsou totiž čím dál větší. Třeba v roce 1990 v Minsku byly ideální podmínky, odjely se dva závody, avšak do rána se oteplilo a po sněhu ani památky. Narychlo ho vozili sovětští vojáci, ale mistrovství stejně skončilo."
 
Opačná situace nastala o devět let později v Kontiolahti. Teploměr ukazoval 25 stupňů pod nulou a závodníci tři dny čekali na oteplení.
 
Čeští reprezentanti bydlí nedaleko centra dění u hotelu Panorama již od úterý. Napětí před vrcholem sezony roste.
 
Oberhof, městečko na východě Německa, se proměnilo v malou olympijskou vesnici. V pátek odpoledne přijížděli poslední členové 39 reprezentačních výprav. Nazdobené domy jsou ověšené státními vlajkami. Vždy na něm visí jedna dominantní; podle toho, jaký národní tým tam sídlí.
 
Třebaže šampionát začne sprinterskými závody mužů a žen až v sobotu dopoledne, do Oberhofu se valí už celý den davy fanoušků. Pro ně je nachystaná řada stánků se suvenýry, občerstvením a další atrakce.
 
První poutavou podívanou, která má šou odstartovat, je oficiální zahájení v pátek od 18 hodin. Chystají se na něj zástupci všech výprav.

MISTROVSTVÍ SVĚTA V BIATLONU
Speciální příloha k šampionátu v německém Oberhofu, zpravodajství redaktora iDNES.
kvíz o ceny

Biatlonisté tréninují před mistrovstvím světa v německém Oberhofu.

Trénink biatlonistů v místě konání mistrovství světa (německý Oberhof) komplikuje nedostatek sněhu. Závody by však obleva ovlivnit neměla...


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)