Erik Lesser | foto: Profimedia.cz

Medaili od Čechů nečekám, můžou jen překvapit. Lesser o plínkách a debaklech

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když mělo biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v roce 2013 premiéru, bylo to velké poprvé i pro Erika Lessera. Po jedenácti letech se sem vrátil jako televizní expert. Už nemusí řešit nástřel, správné mazání nebo naladění na závod. Debatuje s kolegy z televize a popíjí kofolu. „Docela mi chutná. Jsem kluk z východního Německa, a tam jsme mívali dost podobnou limonádu,“ prohodí. Byl mistrem světa, má medaile z olympijských her, teď je ale šestatřicetiletý Lesser především táta.

Nechybí vám závodění?
Ani v nejmenším. Chybí mi být součástí týmu, cestování s ním, hledání perfektního výkonu. Ale zakyselení a všechen ten stres? Vůbec. Někdy mi chybí střelba, držení zbraně v ruce. To si občas dopřeju doma. Trošku si zalyžuju, zastřílím, abych si připomněl ten pocit. Ale už bych nezávodil. Leda na kole.

Propadl jste cyklistice?
Když je čas a jsem ve formě. Jezdím na silničce. Jednou jsem jel závod na horských kolech, ale byla to hrůza. Dvakrát jsem se zúčastnil silničních závodů v mém okolí, to tak špatné nebylo. Na seznamu přání mám Cape Epic, ale to je hodně z říše snů. Přes zimu nemám vůbec čas trénovat.

Protože je z vás biatlonový televizní expert. Jak se cítíte v nové roli?
Je to úplně jiné. Mám méně času pro sebe, na lyže se skoro nedostanu. Ale pro mě je to velmi zajímavé. Musím přemýšlet, co bych mohl divákům říct o areálu, co je na něm zvláštního. To mě baví.

Co tedy řeknete o novoměstském areálu?
Začínám pocitem na trati. Jaká jsou stoupání, jak jsou prudká, jak snadné jsou sjezdy. Jak se liší tvrdý a hluboký sníh, jestli musím měnit techniku. Pak ke střelbě – je vítr náročný nebo jednoduchý zvládnout? V Novém Městě samozřejmě všichni mluví o fanoušcích. Ti jsou tu speciální, ale pro závodníky to už není nic nového.

Češi se musí zaměřit na své síly a ne slabosti. Silné stránky jsou to jediné, na čem záleží. Nemá cenu se zaobírat slabostmi.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)