Martin Fourcade se svými trofejemi ze Světového poháru.

Martin Fourcade se svými trofejemi ze Světového poháru. | foto: AP

Fourcade už má jistotu: s posledním sprintem ovládl i Světový pohár

  • 24
Martin Fourcade z Francie si výhrou v závěrečném sprinterském závodu Světového poháru v Ťumeni zajistil posedmé v řadě i triumf v celkovém pořadí SP biatlonistů.

V průběžném pořadí totiž vede Fourcade dva závody před koncem sezony o 82 bodů před Norem Johannesem Thingnesem Böem a po vyškrtnutí dvou nejhorších umístění v sezoně z hodnocení je jasné, že už nemůže být předstižen.

Posedmé v řadě Fourcade získal i malý křišťálový glóbus za sprint.

Devětadvacetiletý Francouz měl už dříve jistou trofej za vytrvalostní závody, v nichž se o první místo podělil s Böem, a může ovládnout kompletní žebříčky. Na dosah má i zbývající dvě individuální ocenění za stíhací závody i závody s hromadným startem.

„Boj s Johannesem o Křišťálový glóbus byl v posledních dnech psychicky hodně náročný. V televizi to vypadá snadně, ale můžu potvrdit, že není,“ uvedl Fourcade na webu IBU a prozradil, že na začátku sezony na celkové prvenství v SP nepomýšlel.

„Musím přiznat, že na začátku v Östersundu to nebyl můj hlavní cíl, to byla olympiáda. Ale jak sezona pokračovala, glóbus se pro nás pro oba stal tím nejdůležitějším,“ dodal.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)