Je biatlon. A život ve městě se změnil

  • 1
Ruhpolding - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - "Vííítejte v Ruhpoldingu! Vítejte na Světovém poháru," křičí jak zběsilý hlasatel v alpském biatlonovém středisku. A to už od dopoledne. Biatlonová show se roztočila na plné obrátky. Život v malém městečku poblíž německo-rakouských hranic je naruby. Na stadion se od rána hrnou davy turistů.

Německo a biatlon, to k sobě pasuje. Vždyť Německo je mekkou tohoto sportu. Pro místní znamená téměř náboženství.
 
"Atmosféra je bezkonkurenční. Těžko se dá s něčím srovnat," tvrdí zkušený trenér
Vlastimil Jakeš.
 
Místní obyvatelé dokonce prohlašují, že biatlon v Ruhpoldingu vznikl. Jen těžko  si to
nechají vymluvit.
 
"V době biatlonu jsou místní hotely a penziony beznadějně vyprodané. Kapacita 7000 lůžek v posledních pěti šesti letech nestačí," tvrdí Jiří Zigo, majitel penzionu Rauchsberghof, kde již druhý rok česká výprava přebývá. Na obědě se zde scházejí i biatlonisté Ruska a Polska. Dříve zde byli i Švýcaři, nebo skokani Ukrajiny.

A třeba bývalá mistryně světa Kateřina Holubcová zde v Ruhpoldingu byla již dvakrát i v létě a národní družstvo žen sem rovněž vyrazilo na letní přípravu. "Dělají pro nás první poslední," pochvaluje si Milan Janoušek, reprezentační trenér českých biatlonistů.

Samostatnou kapitolou je atmosféra přímo v biatlonovém areálu. Během jednoho Světového poháru ho navštíví skoro 80 000 návštěvníků.

Až hektickou podporu mají němečtí biatlonisté. Ale na tribunách mrznou zahalení v
čepicích a šálách i fanoušci z Norska, Švédska, Francie a dalších zemí. A to už od rána. Sledují tréninky, testování lyží, nástřely. Zahřívají se svařeným vínem. "Biatlon tady zažívá ohromný boom," potvrdil Jiří Zigo.

Jeden z fanoušků se vystrojil zvláštním povzbuzovacím zařízením. Na zádech táhl
dřevěnou konstrukci, na které měl přidělané modré policejní majáky a sirénu. Vytrvale se snažil závodníky podporovat.

V Rupholdingu se v lednu konal i Světový pohár sdruženářů. Nedávno zde pro tuto
příležitost připravili skokanský můstek. Nedaleko je v nadmořské výšce dva tisíce metrů obrovské lyžařské centrum, kam se turisté sjíždějí až do května. "A pak začíná letní sezona. Cyklistické stezky jsou dlouhé dvě stě kilometrů. A turisty táhnou i tři horská jezera: Lochen See, Mitel See a Weit See," tvrdí šéf penzionu Rauchsberghof.

Živo je v městečku celý rok, ale nikdy v něm není atmosféra taková, jako když začne
Světový pohár v biatlonu. To je naprosto jedinečná.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)