Stíhací závod juniorek na 10 km při MS v Novém Městě na Moravě

Stíhací závod juniorek na 10 km při MS v Novém Městě na Moravě | foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Biatlonové MS juniorů se povedlo, těšilo ředitele šampionátu

  • 0
Světový šampionát juniorů a dorostu pro české barvy nedopadl výsledkově příliš dobře. Ovšem co se týče organizace a pořádání, tak se opravdu vydařil. Ohlasy zúčastněných obsahují většinou samá pozitiva. „Pochválil nás i prezident Mezinárodní biatlonové unie Anders Besseberg,“ potěšilo ředitele závodu Vlastimila Jakeše.

Jak byste hodnotil právě skončený světový šampionát z pohledu pořadatele?
Z hlediska pořadatelského jsme byli v podstatě spokojeni. Jen závěr nám trochu pokazilo počasí, jinak ovšem byly podmínky dobré. Hlavně tratě i střelnice byly ve skvělém stavu, což ocenili i mnozí závodníci a trenéři. Musím poděkovat všem, kdo se na přípravě a průběhu mistrovství podíleli, protože bez nich by to nešlo. Udělali kus práce.

A co ohlasy účastníků?
Panuje všeobecná spokojenost. A to jak ze strany zúčastněných sportovců a trenérů, tak i zástupců mezinárodní delegace. A to nejen těch, kteří byli přímo v dějišti a pomáhali nám s organizací, ale i návštěvy, které tam byly. Přijel i prezident mezinárodní biatlonové unie Anders Besseberg, který úroveň šampionátu pochválil.

Na evropský pohár, který se konal v lednu, si příliš diváků cestu nenašlo. Jak po této stránce vypadaly závody?
Byli bychom rádi za větší diváckou návštěvu, ale myslím, že to asi odpovídalo kategoriím, které tam závodily.
Byl to takový světový průměr. Snad kromě Německa, kde i na nižší kategorie chodí hodně diváků. Závody navíc byly od soboty do soboty, takže návštěvy v týdnu nebyly až takové.

Máte už nějaká čísla, která se týkají počtu návštěvníků?
My jsme ani tentokrát neprodávali vstupenky. Doteď byly biatlonové akce zadarmo a rozhodli jsme, že mistrovství bude poslední akcí, na které se nebude vybírat vstupné. Máme jen hrubé odhady. O víkendech se návštěvnost pohybovala kolem tisícovky denně. I s tím, že bylo hodně lidí na tratích. Jinak to mohlo být tak okolo pěti set diváků.

Takže celkové číslo se pohybuje zhruba kde?
Součet bychom odhadli tak zhruba na čtyři tisíce. Je to opravdu hrubý odhad.

Určitě to byl fyzicky i psychicky velmi náročný týden, že?
Byl to závod, který trval s přípravou skoro dvanáct dnů. Takže to bylo náročné z hlediska koncentrace a únavy. Naštěstí se nám nepřihodil žádný větší problém, co se týká výsledků a průběhu soutěží. I kvalita uspořádání z hlediska zabezpečení týmů byla dobrá. Připravili jsme pro ně dostatečné množství mazacích boxů, stravování, veškerý servis, který je běžný na světových pohárech. Z jejich pohledu jsme bez problémů uspořádání zvládli. Zvládli jsme i další záležitosti kolem soutěží, které jsou nadstavbou mimo vlastní závody.

Takže vás to prověřilo před většími akcemi, které se chystají?
Ano. Byla to jedna z dalších prověrek k těm větším soutěžím.

Přišli jste i na nějaké mušky, které je ještě potřeba vychytat?
Samozřejmě. Přišli jsme na spousty věcí, i z hlediska toho, jak by to mělo být s uspořádáním. To bychom ale mohli mluvit hodně dlouho. Teď momentálně dolaďujeme plány na jednotlivé oblasti pro světový pohár.

Už jste zmiňoval, že se počasí ke konci trochu pokazilo. Ovšem jinak bylo prakticky ideální. Nevyzpytatelná Vysočina vám byla asi minulý týden hodně nakloněna, že?
Dá se říct, že určitě. Protože jsme zažili mistrovství Evropy, kdy bylo plus deset a jeli jsme úplně nadoraz. My pravidelně sledujeme počasí a předpověď byla dobrá. Jen jsme čekali, jak závěr dopadne, jestli bude dramatický. Je pravda, že kdyby závody končily o den později, tak ne že by se neuskutečnily, ale už by to nebylo ono. Sníh sice byl, ale výsledný efekt by to pošramotilo.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)