Německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová při olympijském závodu ve...

Německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová při olympijském závodu ve smíšené štafetě. (19. února 2014) | foto: Reuters

Sachenbacherová-Stehleová ukončila po dopingové kauze kariéru

  • 0
Biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová se už k závodění nevrátí, přestože jí mezinárodní arbitráž CAS před dvěma týdny zkrátila trest za doping na olympijských hrách v Soči ze dvou let na šest měsíců. Čtyřiatřicetiletá německá reprezentantka v rozhovoru pro televizi ARD uvedla, že se rozhodla ukončit kariéru.

Bývalá běžkyně na lyžích přiznala, že ji boj s negativním veřejným míněním stál hodně sil a navíc jí chybějí tři měsíce tréninku. „Takže jsem uznala, že nejsem v takovém rozpoložení, abych zimu zvládla tak, jak by to odpovídalo mým nárokům, a proto jsem se rozhodla ukončit aktivní kariéru,“ prohlásila.

Sachenbacherová-Stehleová, která získala v letech 2002 a 2010 olympijská zlata ještě coby běžkyně na lyžích, byla po pozitivním testu na stimulant metylhexanamin z her v Soči vyloučena a dodatečně přišla o čtvrtá místa ze závodu s hromadným startem a ze smíšené štafety. Od Mezinárodní biatlonové unie IBU dostala nejvyšší možný trest, přestože nezávislá srovnávací analýza potvrdila, že se jí látka dostala do těla z kontaminovaných potravinových doplňků.

CAS jí po odvolání trest snížila na půl roku, což by znamenalo, že už může opět závodit. Sachenbacherová-Stehleová ale tuto možnost nevyužije a spokojí se s očištěním svého jména. „Toto rozhodnutí jasně potvrdilo, že jsem úmyslně nedopovala, že jsem v žádném případě nechtěla podvádět,“ dodala.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

Témata: Soči, doping, ARD, CASA