Německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová při olympijském závodu ve...

Německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová při olympijském závodu ve smíšené štafetě. (19. února 2014) | foto: Reuters

Na vině jsou potravinové doplňky, říká Sachenbacherová o svém dopingu

  • 2
Za můj pozitivní dopingový test na olympijských hrách v Soči mohou potravinové doplňky, vypovídala německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová před komisí Mezinárodní biatlonové federace v Salcburku.

"Dodatečně objednané nezávislé srovnávací testy vykázaly pozitivní výsledek. Je definitivně jisté, že to bylo v těch potravinových doplňcích," vysvětlovala biatlonistka po sobotním jednání, které trvalo sedm a půl hodiny.

Sachenbacherová-Stehleová měla v Soči po závodu s hromadným startem pozitivní test na metylhexanamin. "Já sama jsem byla z toho výsledku nanejvýš šokovaná, protože jsem si nedokázala vysvětlit, jak k němu mohlo dojít. Jakoby se mi zhroutil svět," řekla Němka, jež od počátku popírala, že by úmyslně užívala zakázané látky.

Jako jediné možné vysvětlení viděla užití kontaminovaného doplňku stravy. Biatlonistka prý užívala pět až sedm takových produktů na doporučení mentálního kouče.

Sachenbacherová-Stehleová, která získala v letech 2002 a 2010 olympijská zlata ještě coby běžkyně na lyžích, byla po pozitivním testu z her v Soči vyloučena. Dodatečně jí byla odebrána čtvrtá místa ze závodu s hromadným startem a smíšené štafety, předchozí výkony (11. místo ve sprintu, 27. ve stíhačce a 20. příčka ve vytrvalostním závodu) ve výsledkových listinách zůstaly.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)