Český reprezentant David Marek (vpravo) stojí proti Ukrajinci Lukašovovi

Český reprezentant David Marek (vpravo) stojí proti Ukrajinci Lukašovovi | foto: ČTK

Změna na prostějovské rozehrávce. Polského reprezentanta nahradí český

  • 2
Reprezentační rozehrávač David Marek je první posilou basketbalistů Prostějova před nadcházející sezonou. Rodák z Benešova, který v České republice hrál naposledy šesti lety za pražskou Spartu, se finalistovi Mattoni NBL upsal na jednu sezonu.

Do nejvyšší domácí soutěže míří ze Španělska, kde v minulé sezoně působil v dresu Beirasar Rosaria.

"Před angažmá ve Španělsku hrál čtyři roky ve Spojených státech za univerzitu v Utahu. Domácím fanouškům se představil loni při barážových zápasech reprezentace. Je to perspektivní hráč," představil pětadvacetiletého basketbalistu generální manažer Prostějova Petr Fridrich.

Nový hráč nahradí v týmu Roberta Skibniewského, který opouští kabinu po dvou sezonách. Polský reprezentant doplatil také kvótu českých hráčů v týmech Mattoni NBL. Po odchodu Aleše Chána musí Orli lovit vysokého pivota v cizích vodách a tomu Skibniewski uvolní místo.

"Robert v Prostějově odvedl skvělou práci. Určitě neodchází z výkonnostních důvodů. Jinou možnost, jsme ale vlastně neměli," řekl trenér Peter Bálint, podle něhož odcházející basketbalista patřil mezi tahouny týmu. "Jeho zkušenosti byly cítit. Sám jsem se od něj v některých věcech přiučil."

Nový rozehrávač David Marek má předpoklady, že svého předchůdce nahradí. "V zápasech za českou reprezentaci i ve Španělsku ukázal, že může být platným hráčem. Doufám, že u nás do týmu rychle zapadne," věří Bálint.

První prostějovská posila doplní na klíčovém postu Eugena Lawrence, který na Hané zůstane také v další sezoně. "Na podmínkách jsme domluveni, podpisu nové smlouvy už tak nic nestojí v cestě," potvrdil manažer Fridrich.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž