Zámořská profesionální soutěž basketbalistek bude

  • 1
New York - Zámořská profesionální soutěž basketbalistek WNBA se v této sezoně přece jen bude hrát. Zástupci ligy a hráčské unie dnes podepsali novou kolektivní smlouvu, která vyřešila všechny sporné body. Obě strany se dohodly na finančních podmínkách a zavedení systému volných hráček. Smlouva bude platit čtyři sezony s roční opcí. Ještě minulý týden to přitom vypadalo, že se sedmý ročník ženské basketbalové ligy neuskuteční. David Stern, komisionář mužské NBA, která soutěž basketbalistek dotuje, pohrozil, že bez uzavření kolektivní smlouvy WNBA nepodpoří.

Nejurputnější vyjednávání se týkalo finančních otázek. Zástupci NBA poukazovali na to, že svého vzniku v roce 1998 chodí na ženský basketbal stále méně lidí. Letošní očekávanou ztrátu vyčíslili na 12 milionu.

Podle nové kolektivní smlouvy vzrostou ročně platové výdaje o čtyři procenta. V letošním roce stoupne minimální plat pro basketbalistky, které už WNBA v minulosti hrály, ze 40 na 42 tisíc dolarů. Debutantky budou brát jako dosud 30 tisíc. Basketbalistky původně požadovaly základní plat 48 tisíc, NBA naopak nabízela 41 tisíc zkušeným hráčkám, nováčkům chtěla mzdu snížit na 25 tisíc.

Basketbalistkám se podařilo prosadit zavedení statutu volných hráček. V této sezoně budou ty, které ve WNBA odehrály už šest sezon, považovány za chráněné volné hráčky. Pokud klub, který je draftoval, nevyrovná nabídku od konkurence, mohou odejít. V příštích dvou letech se hranice postupně posune až na čtyři
odehrané roky. Po skončení letošní sezony se basketbalistky, které budou mít ve WNBA odslouženo šest let, stanou volnými hráčkami a budou moci bez náhrady přestoupit do jakéhokoliv týmu.

V pátek se uskuteční draft před novým ročníkem a příští čtvrtek týmy zahájí trénink. Od 6. května sehrají několik přípravných zápasů, sezona začne 22. května.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž