Vysokoškolačky dočasně posílí Farrisová

Praha - Basketbalový klub ZVVZ USK Praha získal náhradu za zraněnou americkou pivotku Janell Burseovou, která může být kvůli únavové zlomenině nohy mimo hru až dva měsíce. Vysokoškolačky posílí další americká podkošová hráčka Barbara Farrisová. Ta bude v týmu do doby, než se Burseová vrátí do hry.

Farrisová, 191 centimetrů vysoká hráčka, má zkušenosti z prestižní zámořské WNBA. Na Folimance trénuje už od úterý. Ve čtvrtek bude podle manažera klubu Marka Kučery připravena zasáhnout do domácího zápasu Evropské ligy proti Samaře.

Nová posila USK strávila poslední sezonu WNBA v New York Liberty. Během sezony dosáhla v průměru na jedno utkání osmi bodů a tří doskoků. "Čistě podle statistik by její výkonnost měla být na podobné úrovni jako u Burseové," řekl Kučera.

"Doufáme, že se u nás adaptuje rychle. K tomu by jí mělo pomoci i to, že z univerzity zná právě Burseovou, další naši hráčku Daleyovou a také Volnou, s níž se potkala na kempu před WNBA," uvedl.

Vedení pražského klubu shánělo náhradu za Burseovou od minulého čtvrtka, kdy si klíčová pivotka obnovila zranění chodidla v duelu proti Namuru. V úterý odpoledne byla jeho snaha korunována úspěchem, z Atlanty přiletěla Farrisová.

"Zatím absolvovala jeden trénink, těžko k ní cokoliv říkat," nechtěl spekulovat trenér USK Lubor Blažek. Barbaru navíc hned při příletu postihla nepříjemnost. Všechna její zavazadla zůstala za oceánem.

"Museli jsme během hodiny nakoupit veškeré vybavení, aby mohla vůbec trénovat," přiblížil patálie trenér. "Na prvním tréninku byla Barbara logicky unavená z cesty i časového posunu, navíc na ní byla patrná jistá rozmrzelost. Jak jsem ji ale měl možnost za tu chvilku poznat, bude to velký bojovník."

Farrisovou navíc čeká těžký úkol. Jako náhrada za Burseovou v rozehrané soutěži se musí co nejrychleji přizpůsobit hře mužstva. "U rozehrávačky je ta adaptace samozřejmě složitější než u pivota, ale i na nového pivota si musí hráčky zvyknout. Naše hra byla přizpůsobena hře Burseové, není ale čas na experimenty, Barbara se bude muset přizpůsobit stylu mužstvu," má jasno Blažek.

Ve čtvrtečním utkání Euroligy se Samarou zřejmě nastoupí v základní sestavě na místě pivota Hartigová. "Už se adaptovala, dostane šanci," přiznal trenér Blažek. "Máme samozřejmě k dispozici i Pavlíčkovou a Lichnerovou, jak to bude s Farrisovou se ještě rozhodneme. Budeme se ji snažit připravit především na příští týden, kdy hrajeme pro nás důležitější utkání se Salamancou."

Janell Burseová, USK Praha.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž