Michaela Ferančíková (vlevo) z České republiky zakončuje přes Dianu Taurasiovou ze Spojených států

Michaela Ferančíková (vlevo) z České republiky zakončuje přes Dianu Taurasiovou ze Spojených států | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V reprezentaci končím, prozradila basketbalistka Ferančíková čtenářům

  • 5
Michaela Ferančíková se do basketbalové reprezentace vrátila po čtyřech letech. Po stříbru z domácího mistrovství světa se ale znovu s národním dresem loučí. Prozradila to čtenářům v on-line rozhovoru.

"Já pokračovat nebudu, letos mi to stačilo." Tak zní stručné oznámení Michaely Ferančíkové do světa.

Jestli skončí i trenér Lubor Blažek, ale hráčka netuší. "S panem Blažkem opravdu nevím, to se musíte zeptat jeho. Vůbec nebyl čas se o tom bavit," tvrdila Ferančíková..

Poprvé dala reprezentaci vale po světovém šampionátu 2006 v Brazílii. Na vině byly zdravotní potíže s kolenem. Na jaře 2009 pak coby kapitánka mistrovského USK Praha odcházela do sportovního důchodu. A o půl roku později se jí narodil syn Matěj.

odpovědi Michaely Ferančíkové

Do USK se ještě nejméně na jednu sezonu vrátí. Právě na takovou dobu má s klubem smlouvu. A jaké budou ambice? "Myslím, že družstvo bude velmi silné. V lize budou jen ty nejvyšší cíle a věřím tomu, že v Eurolize to dotáhneme co nejdál, nejlépe Final Four," poznamenala zapřísáhlá optimistka.

michaelaferančíková

Michaela Ferančíková


číslo: 10
narozena: 27. listopadu 1977
post: pivotka
výška: 190 cm
klub: USK Praha

Po jejím prvním konci zavlál pod stropem pražské haly Folimanka dres s oblíbeným číslem 5 a jmenovkou Ferančíková. Letos ho ale diváci neuvidí.

"Minulý rok to byl úžasný pocit, když na USK dres věšeli na strop. Ale už je sundaný a zase ho pověsí, až opravdu skončím," vysvětlila 190 centimetrů vysoká pivotka.

Ze světového šampionátu jí kromě medaile zůstanou vzpomínky na výhru nad Austrálií. "Něco neuvěřitelného. A potom hrát finále MS. Furt jsem měla husí kůži a chtělo se mi smát štěstím," přiznala čtenářům.

Po otázce, zda se s finálovým duelem nedalo přece jen něco udělat, třeba hrát odvážněji, Ferančíková vysvětlovala: "Myslím, že první půlku jsme zahrály docela dobře, ale Američanky jsou o kus dál než my."

Než se Michaela Ferančíková rozloučila se čtenáři netradičně pozdního rozhovoru (server iDNES.cz si musel počkat, až usne desetiměsíční Matěj), prozradila třeba i to, že se jí líbil neobvyklý úbor běloruských basketbalistek. "Asi by mi nevadilo v nich hrát," dodala.

odpovědi Michaely Ferančíkové


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž