V euroligovém duelu s Wislou Krakov útočí Farhiya Abdiová z Brna (vlevo).

V euroligovém duelu s Wislou Krakov útočí Farhiya Abdiová z Brna (vlevo). | foto: Šefr Igor, ČTK

Basketbalistky USK čeká seznamovací premiéra, Brno touží po repríze

  • 0
Poprvé pod novou trenérkou Natálií Hejkovou se představí basketbalistky ZVVZ USK Praha ve středu večer. A bude to premiéra proti nejbohatšímu klubu světa - v Eurolize hostí ruský UMMC Jekatěrinburg. Brněnský IMOS se ve stejném termínu postaví polské Wisle Krakov; tedy týmu, nad kterým loni uspěl.

Hráčky USK po letní přestavbě a změně trenéra, kdy Ivan Beneš nahradil Lubora Blažka, prohrály v lize s Brnem a Euroligu začaly těsnými porážkami se silnými celky Salamankou a Galatasaray Istanbul. Vedení klubu vyhodnotilo úvod sezony jako neuspokojivý a sáhlo ke změně na trenérském postu.

"Naše družstvo zatím nepodává takové výkony, s nimiž by vedení klubu bylo spokojeno a jaké by si představovalo. V Evropské lize nás teď čeká další velice těžký zápas s Jekatěrinburgem, ale další soupeři už budou hratelnější. Jelikož jsme nebyli spokojeni s předváděnými výkony, nechtěli jsme s touto změnou případně čekat až po dalším euroligovém utkání. Rozhodli jsme se ji udělat nyní, aby měla nová trenérka alespoň nějaký čas se s naším týmem seznámit," prohlásil manažer týmu Marek Kučera.

Duel s Jekatěrinburgem tak bude spíše seznamovacím pro hráčky a trenérku. Vzájemná bilance nedává USK příliš šancí. Pražanky vyhrály jediný z osmi vzájemných zápasů v rámci Euroligy, navíc hned ten první v roce 2003. Od té doby sedmkrát prohrály, nejméně o devět bodů. V minulé sezoně se oba celky také potkaly v základní skupině a byly z toho prohry o 15 a 18 bodů.

Jekatěrinburg se navíc oproti loňsku posílil o jednu z nejlepších basketbalistek světa Dianu Taurasiovou. Američanka byla také hvězdou prvního duelu s Novým Záhřebem, ve kterém 25 body, osmi doskoky a sedmi asistencemi zařídila výhru 83:77. Mezi opory patří i další Američanky Candace Parkerová, Quanitra Hollingsworthová, Deanna Nolanová či Francouzka Sandrine Grudaová.

USK už je v plné síle i s  Rebekkah Brunsonovou, která nastoupila na 15 minut v utkání s VŠ Praha a zaznamenala sedm bodů.

Brno chce zlomit jedenáctizápasovou sérii

Basketbalistky IMOS Brno čekají na vítězství v Eurolize už jedenáct zápasů. Naposledy se radovaly z úspěchu před rokem, kdy začátkem listopadu porazily na domácí palubovce právě Krakov 70:65. To bylo také jediné brněnské vítězství v celém loňském ročníku.

"Podařilo se nám přes léto posílit kádr. Naším cílem je postup do play-off. Pokud jej chceme splnit, tak bychom měli doma vyhrát," uvedl prezident brněnského klubu Michal Chládek.

Herní zlepšení už naznačilo před dvěma týdny první utkání v Györu, kde po mohutném finiši Brňanky prohrály těsně o dva body. Oba týmy budou bojovat v Brně o své první vítězství. Wisla prohrála v úvodním kole v Bourges, ve druhém nezvládla v domácím prostředí prodloužení s Györem.

Nyní se ale v krakovské sestavě objeví nová posila Tina Charlesová, pivotka, jež byla členkou americké reprezentace, která vyhrála před dvěma lety mistrovství světa v České republice a letos olympijské hry. V uplynulé sezoně byla vyhlášena nejužitečnější basketbalistkou WNBA.

"Charlesová může tým hodně pozvednout. Věřím, že navážeme na naši tradici z minulosti, kdy se nám v Evropské lize proti polským týmům většinou dařilo," řekl kouč brněnských basketbalistek Jan Bobrovský. Wisla má v kádru i další čtyři cizinky, z nich je zřejmě nejlepší zkušená Belgičanka De Mondtová.

Obě utkání začnou ve středu v 18:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž