Momentka z utkání Hradec Králové - Trutnov. Zakončuje královéhradecká Tereza

Momentka z utkání Hradec Králové - Trutnov. Zakončuje královéhradecká Tereza Kuthanová. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Basketbalové přehlídky přitahují do východních Čech 20 kvalitních týmů

  • 0
Taková koncentrace kvalitních evropských ženských basketbalových týmů, která od čtvrtka nastane v Královéhradeckém kraji, se hned tak nevidí. V Trutnově a v Hradci Králové začínají dva turnaje, na kterých se dohromady sejde 20 týmů z několika evropských zemí. Trutnovský Mekr´s Cup a hradecký Pohár Tepelného hospodářství patří k nejvýraznějším generálkám na nadcházející sezonu.

To platí zejména pro obě družstva z kraje, která je pořádají a která týden po jejich skončení začnou hájit přední příčky z minulého ligového ročníku - Sokol Hradec Králové získal bronzovou medaili, Kara Trutnov skončila o místo za ním.

Do Trutnova dorazí většinou tradiční účastníci, kteří patří ke špičkovým týmům svých zemí. Mistři Česka, Polska, Německa, čtyři účastníci Euroligy, tři týmy Eurocupu, k tomu domácí družstvo Kary.

O pátý tým z Euroligy podkrkonošský turnaj přišel vinou neštěstí, které potkalo tým maďarského Györu. Při víkendové nehodě autobusu generální manažer Péter Tapodi a hlavní trenér Ákos Füzy přišli o život, řada hráček je zraněna a devatenáctileté srbské hráčce Nataše Kovačevičové lékaři amputovali nohu.

Památku zesnulých by chtělo uctít také vedení hradeckého turnaje. "Ještě přesně nevíme, jakou formou, ale určitě něco přichystáme," sdělil prezident pořádajícího Sokola Hradce Králové Miroslav Volejník.

Turnaj přitáhl také do Hradce výbornou konkurenci, předně tři polské týmy, mezi nimiž nechybí tradiční účastník Rybnik, jenž tu vloni proklouzl až do finále. Hlavně se tu objeví šestý tým loňského ročníku polské Ekstraklasy z Gorzówa.

Vedle nich tu změří síly i několikanásobný mistr a loňský druhý tým Česka IMOS Brno. Pozornost přitahují také německé korunní princezny z Halle Lions i v přípravě ve výborné formě hrající Piešťanské Čajky ze Slovenska. Organizátoři rozdělili týmy do čtyř skupin, hrát se bude ve dvou halách, v sokolovně na Eliščině nábřeží a v třebešské sportovní hale.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž