Majitel dallaského klubu Mark Cuban (vlevo), legendární Jason Kidd (uprostřed)...

Majitel dallaského klubu Mark Cuban (vlevo), legendární Jason Kidd (uprostřed) a rozehrávač J. J. Barea se dobře baví. | foto: AP

Do Dallasu míří manažer z Nike, trénovat bude Jason Kidd

  • 1
Basketbalisty Dallasu bude v NBA trénovat jejich bývalý hráč Jason Kidd. Někdejší hvězdný rozehrávač v roli hlavního kouče Mavericks nahradí Ricka Carlisla, pod jehož vedením získal v texaském klubu před deseti lety titul.

Carlisle v polovině června v Dallasu po 13 sezonách skončil a tento týden se dohodl na angažmá s Indianou. 

Den před ním byl po 24 letech propuštěn generální manažer Donnie Nelson. Jeho funkci by měl zaujmout bývalý vedoucí pracovník firmy Nike Nico Harrison, jenž má blízko k majiteli Mavericks Marku Cubanovi. Společně se shodli na angažování Kidda jako nového kouče.

Nyní osmačtyřicetiletého Kidda si Dallas vybral v roce 1994 jako dvojku draftu. V roce 1996 ho vyměnil do Phoenixu, poté Kidd hrál za New Jersey (dnes Brooklyn) a k Mavericks se vrátil na období 2008-2012. Kariéru zakončil v roce 2013 jako hráč New York Knicks.

Frank Vogel (vpravo) a Jason Kidd, hlavní trenér LA Lakers a jeho asistent

Dvojnásobný olympijský vítěz s týmem USA se okamžitě poté dal na trénování a vedl Brooklyn a Milwaukee. Uplynulé dvě sezony strávil jako asistent v Los Angeles Lakers, s nimiž loni vyhrál titul.

V historických tabulkách NBA Kiddovi patří druhé místo v asistencích (12 091) a ziscích míče (2 684).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž