Lucie Baláková ze Strakonic obchází Evu Mrhálkovou z Valosunu Brno.

Lucie Baláková ze Strakonic obchází Evu Mrhálkovou z Valosunu Brno. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Strakonický koš se celý naplnil velkou slastí aneb Óda na medalistky

  • 0
Dvakrát byly Strakonice v lize basketbalistek čtvrté. V letech 1996 a 2003, docela dávno. Letos skončily třetí. Co si bude kdo povídat. Strakonice jsou mezi startujícími městy v lize drobečkem. Jsou ale něčím výjimečné. Mají spoustu let velkou tradici ve výchově basketbalistek. Kolik jich jen vychovaly pro jiné kluby.

Přišel Miloš Balák a stal se prezidentem klubu. S jeho podporou se možnosti Strakonic zvedly. Hráčky jen neodcházely, ale také přicházely. I takové, které jsou v nejvyšší soutěži osobnostmi. Přivedl je manažer Eduard Gaisler. Ale zase tolik si jich klub nevybral.

Dál jsou tu stejně šikovné odchovankyně. V rozhodujících chvílích pátého zápasu nehrály dvě zraněné opory. Petra Reisingerová nebyla k dispozici v celé sérii a Darina Johnová se ve čtvrté minutě zranila. Už nepokračovala.

Tým si musel zvyknout na hru bez nich. A dokázal to skvěle. Všechny další hráčky, se kterými se počítalo, rovnoměrně bodovaly. Střelecky i herně vynikala Michaela Uhrová a odtáhla tým, dirigovala jej.

Potěšily body Zory Škrabalové, po zranění hrající Zuzany Ondřejové, Jitky Musilové, Aleny Podskalské i Lucie Balákové. Na další se v rozhodujícím utkání nedostalo.

Jen na střídačce byla stále s týmem dlouhodobě zraněná Kateřina Konvičková a dále mladé Monika Kůsová, Klára Linhartová, Kateřina Kuncipálová či Zdeňka Paroubková.

Nedá se zapomenout na tu, která hráčky dává dohromady. Svérázně, rázně a důrazně. Trenérka Marcela Krämerová při utkání křičí, gestikuluje, vadí kolegům trenérům. Ale umí. V pravou chvíli hrály Strakonice vždy líp než soupeřky.

Ve čtvrtfinále i o třetí místo měly rozhodující zápas v jejich hale. Vždy venku vyhrály. Kde jinde by si letos víc zasloužili první medaili, než ve Strakonicích. Ve městě Miroslava Vondřičky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž