Šťastná střela, smál se muž bez nervů

Pardubice - Ještě několik minut po zápase vůbec netušil, jak vstřelil vítězný koš. „Musím se podívat na video. Ani nevím, co se stalo,“ usmál se hrdina večera Denis Mujagič. Chorvatský basketbalista, který by si mohl na vizitku nechat vytesat zlatým písmem slogan “muž bez nervů“.

Během pár dnů rozsekl dvě dramatické zápletky. Vítěznými koši posunul Mujagič Pardubice do play-off.

Zápas číslo jedna. Čas 38:34, Handicap Brno vede 85:84. Dvěma trestnými hody však Mujagič skóre otáčí. Za 70 vteřin si dá úspěšné repete a Pardubice slaví výhru, která jim přibližuje elitní šestku.

Zápas číslo dvě o tři dny později. Čas 39:46. Stav 78:78. Mujagič se zmocňuje míče. Gesty naznačuje, že zakončení bere na sebe. Čeká do poslední chvíle. Vydává se k ostravskému koši. Ač tísněn Prášilem, z obtížné pozice střílí. Závěrečný klakson splyne s výbuchem nadšení zaplněné haly. Míč proklouzne obroučkou a Pardubice vítězí 80:78.

„Byla to šťastná střela, šel jsem si spíše pro faul,“ přiznal Mujagič. „Takhle nestřílím ani na tréninku, natož v zápase.“

Ostravu svou střelbou trápil jen v první půli, dal v ní 21 bodů. Po změně stran ne a ne se trefit. Dal o sobě vědět jen ve chvíli, kdy za protesty nasbíral dvě technické chyby naráz.

„Byl jsem strašně unavený, necítil jsem balón,“ vysvětlil Mujagič slabší střelbu ve druhé půli. V ní své konto rozmnožil jen o čtyři body.

Ale poslední dva byly veledůležité. Vítězný koš si Chorvat, který příští sobotu oslaví už 37. narozeniny, schoval jako své vrcholné číslo na závěrečnou vteřinu. „Byl jsem absolutně klidný. Co se mohlo stát? Kdybych nedal, hrálo by se prodloužení,“ prohlásil.

Nastavení však nepřipustil. „Ale ještě to nic neznamená. Opravdu šťastný budu, až Děčín porazí USK a my budeme v šestce,“ opakoval dokola. „Když se to podaří, večer zaplatím útratu za všechny. Šestka pro mě strašně moc znamená.“ Za několik minut se jeho přání stalo skutkem. Pardubice mohly slavit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž