Sršni si Jonese pochvalují

- Jeden z nejsledovanějších trejdů loňské sezóny se odehrál mezi Los Angeles Lakers a Charlotte Hornets, kteří si mezi sebou vyměnili svá hvězdná křídla. Glenn Rice odešel do Lakers (spolu s J.R.Reidem a B.J.Armstrongem) a za něj ze západu na východ zamířil spolu s Eldenem Campbellem jeden z nejtalentovanějších hráčů současnosti, Eddie Jones. Hornets, kteří loňskou sezónu začali doslova katastrofálně, po Jonesově příchodu neuvěřitelně ožili a jen o chloupek jim uniklo playoff. To jim však zcela jistě neunikne letos a značnou zásluhu na tom má právě Eddie Jones.

Hornets se celou letošní sezónu drželi těsně za špičkou Východní konference a když už na ně dolehla krize, byl to Jones, který vždy "zavelel" do útoku. Stejně tak tomu bylo i v minulých dnech, kdy se se zdravotními problémy potýkal Coleman a Hornets mezi 17. a 20. březnem prohráli třikrát za sebou. Od té chvíle šestkrát nepoznali hořkost porážky a Jones k těmto 6 výhrám v řadě přispěl průměrem přes 23,1 bodů na zápas a zvláště jeho páteční střelecký souboj s Vincem Carterem (Charlotte - Tornoto 110:101 po prodl.), kdy nastřílel 32 bodů, patřil k ozdobám uplynulého týdne.

Kariéra dvoumetrového křídla (či spíše krajního rozehrávače) začala na univerzitě Temple, kterou v roce 1993 dovedl až mezi posledních 8 v NCAA Tournament a o rok později jako senior byl vyhlášen nejlepším hráčem vynikající konference Atlantic-10. Lakers si bleskurychlého štíhlého skokana, který rád střílí trojky, ale stejně tak dobře i brání, vybrali jako č.10 v draftu 1994. Jones se velmi rychle dostal do základní pětky talentovaného týmu (průměr 14 bodů na zápas) a po velmi mírném poklesu v další sezóně zazářil v sezóně 1996/97, kdy byl s průměrem 17,2 bodů na zápas druhým nejlepším střelcem týmu (po Shaquille O´Nealovi) a kvalifikoval se i do All-Star Game. Ve skvělé formě hrál i v následující sezóně 1997/98 (16,9 bodů na zápas), ale Lakers znovu nepotvrdili naděje, které se do tak talentovaného a ostře sledovaného týmu vkládali, a tak vedení klubu (jmenovitě Jerry West) zhruba uprostřed loňské zkrácené sezóny (1998/99) sáhlo k překvapivému kroku a velmi oblíbeného hráče vyměnilo se Charlotte.

Mnoho příznivců Lakers nemůže Jerry Westovi jeho rozhodnutí dodnes odpustit (a údajně se s ním kvůli této "staré" záležitosti dostal do sporu i nový kouč Phil Jackson, který by ho v týmu velmi rád měl) a faktem je, že v Charlotte Jones jasně ukázal, o jakého hráče Lakers přišli. Jones se v letošní sezóně pohybuje v elitní dvacítce střelců (průměr poprvé v kariéře přes 20 bodů na zápas) a navíc je nejlepší z celé NBA v získaných míčích (2,7 na zápas) - mezi nejlepší desítkou se v této kategorii konec konců pohybuje po celou svou dosavadní kariéru. Navíc už letos dokázal nastřílet 112 trojek (10. v NBA) a udržuje si i vynikající procento úspěšnosti trestných hodů (85,4% - 13. v NBA). Navíc je stále relativně mladý - 28 let - a nejlepší roky může mít stále ještě před sebou. Charlotte loňského trejdu jistě ani v nejmenším nelitují a staví na Jonesovi i svou budoucnost - potíž je však v tom, že mu v létě končí smlouva a bude velmi těžké ho udržet. Podle posledních zpráv má o Jonese eminentní zájem - hádejte kdo? - Chicago Bulls!

Eddie Jones z Charlotte se snaží vystřelit přes Harisse z New Jersey


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž