A Plus Brno - USK

A Plus Brno - USK | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Sráží nás nedůslednost, míní Hummel

  • 1
Brno - Mohli získat definitivní jistotu postupu do play-off. To by však v sobotu museli naplno bodovat v Liberci, což se basketbalistům A Plus Brno nepovedlo. Na severu Čech prohráli navzdory výbornému začátku 75:82 a stále existuje možnost, že je z elitní osmičky vystrnadí aktuálně devátá Sadská.

Brněnská ekipa přitom rozehrála utkání v Tipsport aréně na jedničku. Díky třináctibodové šňůře si již v první čtvrtině vypracovala dvouciferné vedení, které si  udržovala téměř až do poloviny druhé části hry.

Pak ale hráči A Plus úplně vypadli z role. Mezi 14. a 22. minutou proměnili pouze 1 z 15 střeleckých pokusů z pole (!), kdežto Kondoři 9 z 15 (úspěšnost 60 %), a tak nebylo divu, že se domácí dostali zpět do hry.

Hosté navíc o chvíli později přišli o vyloučeného lídra Štěpána Vrubla, a byť v závěru vyvinuli značné úsilí, aby mírné manko zlikvidovali, Liberec svůj těsný náskok v dramatické koncovce uhlídal. "Měli jsme na vítězství, ale vlastní nedisciplinovaností jsme se o tu možnost připravili," posteskl si brněnský trenér Zdeněk Hummel.

Vstup do utkání vám vyšel, avšak úsek hry mezi 11. a 22. minutou jste prohráli o 19 bodů. Co bylo příčinou takového propadu?
Já si myslím, že se nechytili střídající hráči - to byla jedna z důležitých věcí. Pak si ale taky myslím, že na to měly vliv i nepřesné výroky rozhodčích. Ty nás prostě dostaly do takového stavu, že hráči byli - jak bych to řekl správně - prostě byli takoví rozjitření.

Což se negativně projevilo na jejich koncentraci, je to tak?
Samozřejmě. Sklouzlo to k tomu, že došlo k vyloučení Štěpána Vrubla, dostali jsme technickou (Daniel Gajdošík - pozn. aut.), byl tam úmyslný faul...  Přes to všechno si ale myslím, že jsme ten zápas mohli vyhrát, nebýt zase určitých výpadků některých našich hráčů.

Co přesně máte na mysli?
Jde o nedůslednost ve hře. Děláme triviální chyby, které se pořád opakují. V naší hře se objevují velice dobré chvilky, ale ty pak vždycky střídáme s takovými velmi špatnými úseky, kdy děláme zbytečné chyby. To se opakuje v každém utkání. Dá se říct, že o vítězství nás připravila vlastní nedisciplinovanost. 

Už jste zmínil vyloučení klíčového muže vaší sestavy, rozehrávače Štěpána Vrubla. Jak jste inkriminovaný okamžik z 26. minuty viděl vy?
Štěpán ležel na zemi a podkopl protihráče - nevím, kdo to byl. Pak byl vyloučen. Já si myslím, že Štěpán byl všeobecně hodně podrážděný, protože soupeři ho v každém utkání nahánějí po celém hřišti a hrají na něj velice tvrdě. V Liberci to bohužel nezvládnul.

I bez Vrubla jste ale sahali po vítězství, v předposlední minutě jste prohrávali o jediný bod...
Štěpánovo vyloučení ten zápas samozřejmě ovlivnilo. Je to náš klíčový hráč, přes něj jsme se na Liberec dotáhli (Vrubl nastřílel za 25 odehraných minut 10 bodů a především rozdal 7 finálních přihrávek - pozn. aut.). Jinak nás ale asi zlomilo to, když Dan Gajdošík podcenil jeden míč - místo toho, aby ho zpracoval, tak mu ho někdo rybičkou vyrazil a Wooten dal bez problémů koš.

Zatím ještě nemáte jistý postup do play-off, nicméně reálně to vypadá, že na dálku bojujete s USK Praha o sedmou příčku. Co podle vás rozhodne?
Myslím si, že rozhodující bude utkání USK s Prostějovem, protože my máme lepší vzájemné zápasy (Brno má s USK bilanci 3-1 - pozn. aut.). V podstatě se dá říct, že kdyby všechno dopadlo podle předpokladů, tak bychom měli skončit sedmí. Prostějov to ale každopádně bude mít v Praze těžké, protože USK teď hraje velice dobře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž