Sofoklis Schortsanitis v dresu Maccabi Tel Aviv

Sofoklis Schortsanitis v dresu Maccabi Tel Aviv | foto: Archiv Eurohoops.net

Populární Sofo se dočkal „premiéry“ v NBA. Mohla za to chyba v matrixu

  • 1
Že by to přece jen dokázal? Sofoklis Schortsanitis si na závěr veleúspěšné kariéry splnil další velký sen a objevil se v basketbalové NBA. V jedenatřiceti letech tuhle šanci oblíbený řecký hromotluk s kamerunskými kořeny už asi ani nečekal... Už na druhý pohled na jeho „páteční“ premiéře něco nesedí. V reálu se nekonala.

Podkošový vazoun Schortsanitis, jemuž se přezdívá Big Sofo či Baby Shaq, o NBA párkrát usiloval a ona usilovala o něj.

V roce 2003 byl draftován ve druhém kole. O tři roky později jej LA Clippers toužili stáhnout z Olympiakosu Pireus. Tehdy měl Sofo za sebou nejlepší reprezentační momenty korunované stříbrem z mistrovství světa. Ke stěhování však nedošlo.

Po letech šla jeho draftová práva do Atlanty, následně do Oklahoma City. Schortsanitis si vyzkoušel Summer League, v té pravé NBA však nestanul.

Až se - z ničeho nic - jeho jméno objevilo na soupisce Philadelphie 76ers v pátečním souboji s New York Knicks. Výhře 105:102 pomohl jedním doskokem, odehrál necelých pět minut.

Jenže to byla chyba.

Stala se někde ve složitém systému statistik a zaměnila Schortsanitise za novou akvizici filadelfského celku Justina Harpera. Učinila tak na oficiální stránce NBA i na webu televize ESPN.

Statistiky na NBA.com, které ohlásily debut Sofoklise Schortsanitise za Philadelphii.

Bohužel, jedenatřicetiletý, naposledy 156kilogramový Sofo na NBA nyní nemá. Spíš se snaží alespoň o návrat na palubovky.

Euroligový šampion s Maccabi Tel Aviv z roku 2014 se v posledních měsících zdravotně trápí. V minulé sezoně neuspěl v Crvené zvezdě Bělehrad a dohrával v PAOK Soluň.

V té aktuální se snažil dostat do týmu Apollonu Patras, v prosinci si však přetrhl achillovku, aniž by odehrál jediný zápas. Ročník 2016/17 pro něj skončil dřív než mohl začít.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž