Slezané vzývají kolektivní obranu

Praha - Druhé zápasy playoff Mattoni NBL hodně napoví o tom, které z šesti celků budou mít blíže k semifinálové bráně. Do ní po vítězství v hale USK Praha již nakukují basketbalisté Nymburka, kteří vedou v sérii 2:0. Na dalších třech palubovkách v Brně, Ostravě a na Spartě se dají očekávat vyrovnané bitvy, v nichž se Kunín, Opava a pražská Sparta budou snažit potvrdit svá úvodní vítězství

Největší favorit soutěže Mlékárna Kunín v úvodním duelu na domácí palubovce nezaváhal a do Ostravy pojede s jedním vítězstvím v kapse. "Druhý zápas se dá označit za klíčový v celé čtvrtfinálové sérii," naznačil tiskový mluvčí kunínského družstva Milan Dvořák, že si je vědom důležitosti zápasu. Na druhou stranu ani pokud by Ostrava uspěla, Mlékárna o svém postupu nepochybuje. "Myslím si, že je třeba si věřit. I kdyby se Ostravě podařilo v domácím prostředí zvítězit, tak by nás ještě pořád musela dvakrát porazit." Utkání začíná v 17.30 hodin.

Basketbalisté Opavy měli v prvním duelu s brněnským BVV namále. Vítězství a tím i první bod v sérii si zajistili až košem v poslední vteřině zápasu. "Připravovali jsme se na to, že Pavlík je ve famozní formě, ale bohužel se nám jej dlouho nedařilo ubránit. Až když jsme ve třetí čtvrtině změnili obranu, tak se utkání otočilo," vrátil se k úvodnímu dramatu v Opavě manažer Dušan Štěnička. Zdůraznil, že hráči se z vývoje prvního utkání poučili a prostor v tréninku mezi zápasy věnovali zejména obranné fázi. "Potřebujeme být kolektivem v obraně," zná klíč k úspěchu Štěnička. "Věděli jsme, že Brno se po dvanácti vítězstvích ve skupině A2 naučilo vyhrávat. Soupeři se dařilo úplně všechno, hrál opravdu výborně. Myslím si však, že Brno nezopakuje takový výkon dvakrát po sobě a my bychom si přáli, aby byl stav po dvou zápasech 2:0." Úvodní rozskok bude proveden v 17.30 hodin.

Jediným týmem, který dokázal zvítězit na palubovce soupeře, byla pražská Sparta. Podařilo se jí to zejména díky trojkové kanonádě (17 trojek), na kterou Triga Eprin nenašla účinnou protizbraň. Manažer brněnského týmu Vlastimil Havlík souhlasil s tvrzením, že první duel výrazně ovlivnila absence hostujícího pivota Frány. "Myslím si, že to jednak vedlo k určitému podcenění soupeře a také to pro Spartu byla určitá výhoda. Bez Frány totiž neměla co ztratit," podotkl Havlík. Moravané vědí, že duel v hlavním městě hodně napoví o semifinálových ambicích obou soupeřů. "Z hlediska psychické převahy půjde o velmi důležitý zápas. Na druhou stranu ani stav 0:2 neznamená konec nadějí. Je fakt, že kdybychom zítra vyhráli, tak se výhoda znovu vrátí na naši stranu." Duel bude zahájen v 18.15 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž