Sláva mužům, čest ženám...

Čtyři české klubové celky pokračují ve své cestě evropskými basketbalovými poháry. Fakt, že USK ERPET Praha, BK Opava, Gambrinus BVV Brno a USK Blex K.V. Praha přihlásily do pohárových soutěží, postoupily v některých případech z předkol a navíc si nevedou mimořádně špatně, je jedna z dobrých situačních zpráv o českém basketbalu. Všechna čest patří ženským klubovým celkům – jejich náklady nejsou o nic menší, než náklady mužských basketbalových klubů. Získané zkušenosti z nezvykle těžkých mezinárodních zápasů se vyplatí jak mladým, tak zkušeným hráčkám, jak klubům samotným v ligové soutěži, tak vybraným jednotlivkyním v reprezentačních týmech různých kategorií.

To samozřejmě platí i u mužů, kde si při vědomí daleko větší konkurence každý úspěšný pohárový krůček zaslouží značný díl slávy navíc.

Jsou to totiž, při vší úctě k ženám, právě výsledky mužských klubových celků, které mohou pomoci českému basketbalu vrátit se do dřívějších pozic vydobytých zejména někdejšími VŠ Praha a Zbrojovkou Brno. Opava sice odehrála teprve třetinu zápasů své skupiny Koračova poháru a třikrát teď pojede na hřiště soupeřů, ale dvě výhry doma nad nizozemským a polským týmem jsou velmi sympatické.

Pohárová utkání potvrdila individuální dispozice nejen zkušených pivotmanů Jiřího Trnky s Davidem Klapetkem, ale poskytla možnosti nabrání dalších zkušeností zejména pro Stuchlého s Benešem, které by v klubech, ve nichž působili v minulé sezoně, prostě neměli.

Něco podobného se určitě dá říci i o odehraných utkáních USK ERPET Praha v Severoevropské basketbalové lize. Nic na tom nemění skutečnost, že náš mistr zatím v sedmi zápasech dokázal jenom  jednou zvítězit. Jednak jej čekají zbývající zápasy už jen na domácím hřišti (nejdříve 7.1. Magic Great Danes, 8.1. Ventspils a v únoru dalších 6 zápasů) a pak blahodárný vliv náročné soutěže nejvyšší  evropské úrovně byl přímo hmatatelný například v ligovém utkání právě s Opavou.

Jak ?  V sebevědomí po prohrané první čtvrtině utkání 9 –21! Domácí jako by si řekli - vždyť přece můžeme druhou část hry vyhrát a pak i celý zápas. Samozřejmě, do konce obou pohárových soutěží je ještě daleko a stát se může leccos. Ale získané zkušenosti už hráčům nikdo nevezme a český basketbal i díky těmto čtyřem klubům  neupadne do tichého zapomnění.
A to rozhodně není málo...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž