Americký basketbalista Rudy Gay střílí v semifinále mistrovství světa, brání ho

Americký basketbalista Rudy Gay střílí v semifinále mistrovství světa, brání ho Litevec Jonas Valančiunas. | foto: AP

Litva nestačila, prvními finalisty MS basketbalistů jsou Američané

  • 14
Na senzaci nedošlo, prvními finalisty mistrovství světa basketbalistů ve Španělsku jsou obhájci titulu z USA, kteří si stejně jako na předchozím šampionátu poradili v semifinále s Litvou. Tentokrát favorit zvítězil 96:68, poražení zůstali ve hře jen poločas. Američané se o titul utkají s vítězem pátečního souboje Srbsko vs. Francie.

Litevští obhájci bronzu začali proti favoritovi nebojácně. Po dvou trojkách Kyrieho Irvinga a Klaye Thompsona sice od sedmé minuty už jen dotahovali soupeřův náskok, ten však do poločasové přestávky nepřesáhl deset bodů.

Smrtící zbraní Američanů byly už v prvním poločase rychlé protiútoky a ve třetím hracím období jimi soupeře zcela připravili o naději.

Zatímco o hlavní pauze byl ve skóre osmibodový rozdíl (43:35), po necelých třech minutách druhé půle už to bylo po drtivém nástupu USA o dvacet (57:37) a ještě před koncem třetí čtvrtiny dokonce o třicet bodů (76:46). V poslední části Američané ubrali plyn a postup kontrolovali.

Nejlepším střelcem USA byl Irving s 18 body, po 16 přidali James Harden a Thompson. Na litevské straně dali po 15 bodech Mindaugas Kuzminskas a Jonas Valančiunas.

Semifinále mistrovství světa v basketbalu ve Španělsku

USA - Litva 96:68 (21:16, 43:35, 76:49)
Nejvíce bodů:
Irving 18, Thompson a Harden po 16, Curry 13 - Kuzminskas a Valančiunas po 15, Juskevičius 12, Pocius 10.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž