Pavel Slezák z Prostějova pod tlakem Lukáše Feštra a Viktora Cveka z USK Praha.

Pavel Slezák z Prostějova pod tlakem Lukáše Feštra a Viktora Cveka z USK Praha. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Jak do finále? Neřečnit se sudími, radí prostějovský střelec Slezák

  • 7
Divoce a zběsile. Přesně tak vnikal Pavel Slezák do děčínské obrany v prvním ligovém semifinále. A se stejným zaujetím i bránil. Právě jeho výrazným přičiněním se Prostějov dostal v průběhu druhé čtvrtiny do vedení, které už nepustil a v sérii s přehledem získal první bod. Druhý bude chtít přidat v pátek na severu Čech.

"Je to skvělý vstup. Vítězství o třicet bodů nikdo nečekal," usmíval se s totálně propoceným dresem na těle po vítězství 93:60 Slezák.

Ve vydýchané hale připomínal rybu, která je spokojená pouze když se okolní teplota blíží čtyřicítce. Možná nejlepší kousky předvedl ve 13. minutě. Nejdříve proměnil těžkou trojku, po pár sekundách pod vlastním košem doskočil neúspěšný pokus Aliče a vzápětí poslal další střelou zpoza oblouku Orly do pětibodového trháku. Hostující trenér si musel vybrat oddechový čas, Slezáka a spol. ale nezastavil.

"Začátek nebyl dobrý. Ztratili jsme pár míčů. Nebylo to nervozitou, spíš nedostatkem disciplíny. Naštěstí jsme se rychle vzpamatovali a přitlačili v obraně. Pak se nám začalo dařit," všiml si Slezák.

Autor 22 bodů svůj příspěvek k vítězství nezmiňoval. Ani nepřipomenul svých 12 bodů v závěrečných minutách, kterými soupeře pomohl deklasovat rozdílem třídy. "Není žádné umění dávat koše s velkým náskokem v zádech. Soupeř navíc dohrával s lavičkou a mladými kluky," poznamenalo prostějovské křídlo.

Vysoký rozdíl ve skóre, podle basketbalisty, který si při střídání užil skandování svého jména, nic neznamená. Snad jen to, že Děčín není na palubovkách soupeřů tak nebezpečný jako doma.

"Je to kvalitní tým, ale venku přece jen nehraje tak dobře. Jeho hráčům spíše vyhovuje vlastní hala. V ní se cítí silní, navíc jim prochází řada hraničních zákroků," připomíná Slezák a tvrdí, že série ještě bude náročná. "Je to 1:0, a to nic neznamená."

Slezákův bývalý spoluhráč Aleš Chán neměl zápasy na severu Čech nikdy rád. Tvrdil, že v Děčíně dostane každý soupeř nařezáno. Jeho kamarád s tím souhlasí. "Už jsme si to letos zkusili na vlastní kůži dvakrát. Počítám s tím, že to bude hodně ostré. Ale nesmíme se nechat rozhodit. Poslední zápasy se prohrály kvůli tomu, že jsme se spíše bavili s rozhodčími. Když budeme hrát svoji hru, můžeme získat druhý bod," přemítá prostějovské křídlo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž