Radoslav Rančík z Nymburku (vpředu) uniká kolem Pierra Antoina Gilleta z...

Radoslav Rančík z Nymburku (vpředu) uniká kolem Pierra Antoina Gilleta z Ostende. | foto: ČTK

Nejlepší výkon v obraně, hodnotil Rančík eurocupovou výhru nad Ostende

  • 2
Uběhlo pár minut od třetí výhry basketbalistů Nymburka v letošní eurocupové sezoně, pivot Radoslav Rančík předstoupil před novináře a prosil: "Tak šup šup, ať to máme rychle za sebou." S podobnou vervou chvíli předtím celý nymburský tým vyřídil i belgické Ostende.

Suverénní vítězství 73:51 v kombinaci s dalšími výsledky šestého kola základní skupiny posunulo české mistry na třetí, postupové místo. "Ve třetí čtvrtině nám soupeř dal jen pět bodů. To bylo rozhodující," prohlásil Rančík.

Máte skalp týmu, který v kvalifikaci klepal na euroligovou bránu. Co vy na to?
Že je to totálně nepodstatné. Beru jen to, že máme další výhru do tabulky a musíme to několikrát zopakovat, abychom postoupili.

Cítil jste před zápasem nervozitu?
Já jsem si žádné nervozity nevšimnul. Spíš koncentrovanosti a toho, že soupeř nastřílel jen 51 bodů. To je pro naši obranu úžasný výsledek.

Přesto, jak se vám hrálo s vědomím, že si nemůžete dovolit prohru?
Já s takovým vědomím nehrál. A myslím, že ani moji spoluhráči. Na hřiště jdeme s tím, že chceme vyhrát. Když se nám to nepodaří, je to kvůli nám, protože jsme udělali příliš mnoho chyb. Ale v žádném případě ne kvůli vědomí, že na to nemáme.

Souhlasíte, že jste podali jeden z nejlepších výkonů v sezoně?
Z hlediska obrany určitě ano. Co se týče útoku, ještě máme na čem pracovat. Ale nepopírám, že proti Ostende měl i útok z naší strany určitou úroveň.

V čem byla odveta rozdílná oproti zápasu v Belgii?
Hráli jsme tvrdou obranu a soupeře jsme do ničeho nepouštěli. Ve třetí čtvrtině nám dali pěti bodů, to bylo rozhodující.

S Ostende teď máte lepší skóre ze vzájemných zápasů. Přikládáte tomu důležitost?
Do téhle matematiky se nechci pouštět. Starám se jen o to, abychom vyhrávali. Když se nám to v dalších zápasech bude dařit, je nepodstatné, s kým máme lepší skóre.

Blýská se teď Nymburku na lepší časy?
Já doufám, že ano. Pokud budeme hrát v defenzivě podobně jako proti Ostende, dáme do ní všechno, bude z toho těžit i náš útok. Můžeme dávat lehčí koše, což je pro nás důležité. Nemusíme tolik předržovat míč.

Jak probíhá adaptace na nového rozehrávače Vlada Ilievského?
Vlado je hráč, který má zkušenosti z velkých týmů a velkých zápasů. Určitě má co přinést do našeho klubu. Doufám, že se s ním sehrajeme ještě víc a spolupráce nám bude fungovat daleko líp.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž