Novozélandský rozehrávač Kirk Penney v dresu Fuenlabrady.

Novozélandský rozehrávač Kirk Penney v dresu Fuenlabrady. | foto: Archiv FIBA Europe

Při bránění jsme byli naivní, přiznává kouč pardubických basketbalistů

  • 0
Rozehrávač Kirk Penney v dresu soupeře. To byl podle trenéra pardubických basketbalistů Jana Slowiaka jeden z hlavních důvodů úterní porážky jeho týmu se španělskou Fuenlabradou 73:79. Beksa po povedených bojích v základní skupině poháru EuroChallenge nedokázala bodovat naplno ani ve druhém utkání osmifinálové skupiny K.

"Někdy jsme byli až naivní v tom, jak jsme takového snajpra, o němž jsme navíc dobře věděli, nechávali zakončovat. Špatně jsme kolem něj rotovali," litoval Slowiak.

Jeho tým přitom drtivou většinu utkání vedl a do čtvrté čtvrtiny si nesl více než nadějné vedení 65:58. Nic nenasvědčovalo zkratu, který měl následovat. Šňůra Španělů 13:0 ale předchozí vývoj "postavila na hlavu".

"Dlouho jsme hráli výborný basketbal," ocenil Slowiak své hráče. "V rozhodující chvíli ale Fuenlabrada ukázala větší zkušenosti z podobně těžkých utkání. Utáhla obranu a našla dobré střelce ve správných pozicích," dodal trenér.

Naopak pardubickým střelcům se - jak výmluvně dokládá výše uvedená statistika - dařit přestalo. Kouč Španělů Fisac je vyvedl z míry zónovým bráněním.

"Narušili nám tím tón útoku. Museli jsme hodně střílet z venku," připustil americký křídelník ve službách Pardubic Maurice Hampton, který přitom utkání začal ve velkém stylu (všech 15 bodů ovšem nastřádal v první půli).

"Potřebovali jsme dostat víc míčů do nájezdu, ale to se nám moc nedařilo. Měli jsme také horší pohyb míče a často to řešili střelbou z dálky," poukázal Slowiak.

Beksa měla úspěšnost trojek 38,1 procent při jedenadvaceti pokusech; to by samo o sobě nebylo nikterak hrozné, ale Fuenlabrada házela míče do koše z dálky, kdykoli to jen šlo. Skončilo jich tam třináct.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž