Prostějovský Jaroslav Prášil (vlevo) a Dragisa Drobnjak z týmu Krka Novo Mesto.

Prostějovský Jaroslav Prášil (vlevo) a Dragisa Drobnjak z týmu Krka Novo Mesto. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Postupové šance jsou vyrovnané, počítá prostějovský kapitán Prášil

  • 0
Pětibodové manko z prvního zápasu budou v odvetě kvalifikace o postup do Eurocupu dohánět basketbalisté Prostějova v zápase proti Lukoilu Sofia. Hrát se bude v 18.15 hodin.

Je to velká ztráta? A mají Orli šanci postoupit po Nymburku do druhé nejvýznamnější klubové soutěže?
"Rozdíl pěti bodů nic neznamená. Soupeř má drobný náskok, my zase k dispozici domácí prostředí. Šance jsou vyrovnané," tvrdí kapitán Prostějova Jaroslav Prášil.

Přesto před odvetou těsně prohráváte. Vnímáte pětibodovou ztrátu jako velký problém?
Proč? Ztráta pěti bodů v basketbale nic neznamená. Jsou to dva útoky. Půl minuty. Uhráli jsme slušný výsledek a v odvetě se pokusíme naše snažení dotáhnout k postupu. Byla by škoda slušně rozehranou partii ztratit.

Před prvním duelem vám chyběly informace o soupeři. Teď už je máte. Jaký má Lukoil k dispozici kádr?
Rozhodně je to kvalitní tým s celou řadou velkých individualit. V úvodním zápase ale na nich byla přece jen vidět malá rozehranost, protože bulharská liga ještě nezačala. Přesto hráli opravdu dobře. Pokud chceme uspět, musíme podat maximální výkon.

Hráče Sofie v domácím prostředí trápila poměrně nízká úspěšnost střelby. Asi nemůžete spoléhat na to, že něco podobného předvedou také v Prostějově.
Máte pravdu, že pouze pětatřiceti procentní úspěšnost zřejmě nezopakují. Ale ani naše střelba nebyla v Sofii nijak úžasná. Něco málo přes čtyřicet procent. Doma budeme střílet lépe.

Tahounem vašeho soupeře byl se sedmnácti body Lamont Mack. Budete se na něj nějak speciálně připravovat?
To dost dobře nejde. Nemůžeme soustředit obranu na jediného hráče a ostatní nechat volné. Už před odletem do Bulharska bylo jasné, že můžeme uspět pouze kolektivní obranou všech hráčů. V odvetě to bude stejné.

Na začátku sezony ani jeden tým není v ideální formě. Do jaké míry může bojovnost nahradit menší sehranost obou výběrů?
Právě bojovnost a nasazení bude rozhodovat o postupujícím. A také pevné nervy. Kdo je udrží na uzdě, bude ve výhodě. První zápas byl přece jen poznamenaný nervozitou z obou stran. V kádru máme ale dost zkušených hráčů, kteří i tak náročný zápas zvládnou. Očekávám, že průběh střetnutí bude vyrovnaný a rozhodne se až v závěru. Věřím, že doma utkání zvládneme a vyjdeme ze souboje jako vítězové.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž