Česká juniorská reprezentantka Klára Křivánková se honí za chorvatkou Ivanou

Česká juniorská reprezentantka Klára Křivánková se honí za chorvatkou Ivanou Matičovou. | foto: Archiv FIBA Europe

Mladé Brňanky sahají po středoškolském titulu, uspěly ve Strakonicích

  • 10
Brněnská Botanka neboli Sportovní gymnázium Ludvíka Daňka se natahuje po šanci stát se premiérovým držitelem Poháru ministra školství v basketbalu žen. V prvním finále soutěže určené pro středoškolské celky si veze výhru 71:52 ze hřiště Gymnázia Strakonice.

Favorizovaný celek z jižní Moravy, který má ve svém středu hráčky z juniorek Frisca a Valosunu včetně několika mládežnických reprezentantek, přesvědčoval o svých kvalitách od počátku do konce. Rozhodující momenty přišly se závěrem obou poločasů.

V tom prvním si hosté vybojovali až třináctibodové vedení a zajistili si klid do přestávky. Pohoda v celku z Brna však byla možná moc velká. Ten totiž dovolil, aby se Jihočešky ve 26. minutě přiblížily na 39:41, když hlavní tahounka Šárka Jozová zaznamenala pět bodů v řadě. Jenže obratem přišly dvě z četných strakonických chyb a s nimi druhý velký nástup Brňanek.

Klíčové hráčky vítězek Michaela Vacková (v utkání celkem 16 bodů a sedm doskoků) s Kamilou Hoškovou (15 bodů a devět doskoků) se svými výkony připojily k teprve patnáctileté Kláře Křivánkové (double-double za 20 bodů a deset doskoků) a po několika rychlých kombinacích už odstup skoro výhradně narůstal.

Mladé strakonické basketbalistky v těch chvílích doplácely na menší počet špičkových hráček a s tím související (rychle ubývající) fyzickou kondici. Po čtvrté části hry vstoupily úsekem 0:7, na svůj první koš v rámci této fáze se zmohly až po pěti minutách hry.

Trenér brněnského celku Richard Fousek musel být před středeční odvetou v hale Rosnička spokojený hlavně s rozdílem skóre. Absolutorium však svým hráčkám nevystavil. "Z naší strany to byl výkon na houpačce, občas jsme dovolili lehčí střely," poznamenal v rozhovoru pro Českou televizi.

Pro sehrané Jihočešky, které svou účastní v finále navazují na loňský triumf ve Středoškolské lize (jež však byla určena pro sedmnáctileté a mladší hráčky a vylučovala účast sportovních škol) a které v klatovském turnaji Top Západ vyřadily spolufavorita z pražského Gymnázia Přípotoční, je finálová účast zdá se maximem možného.

Pokud snad ve středu od 12:00 pomýšlejí na velkolepý obrat, velké střelecké výkony musejí podat hlavní osobnosti. Jozová sice v prvním finále nastřílela 17 bodů, ale trefila jen sedm z 24 střel (z toho trojky 3/11). Navíc si připsala sedm ztrát.

Příliš se nevytáhly ani další hráčky, které mají zkušenosti z české nejvyšší soutěže: Kateřina Kuncipálová i připsala 13 bodů při střelbě 6/14 a Zenka Paroubková trefila jen tři z deseti pokusů a je na osmi bodech.

Putovní pohár ministra školství, mládeže a tělovýchovy

Basketbalistky - finále, 1. zápas

Gymnázium Strakonice - Sportovní gymnázium Ludvíka Daňka Brno 52:71 (17:22, 25:34, 45:53)

Nejlepší střelkyně: Jozová 17, K. Kuncipálová 13, Paroubková 8 - Křivánková 20, Vacková 16, Hošková 15, Beránková 8


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž