Prostějovští basketbalisté nastupují k zápasu.

Prostějovští basketbalisté nastupují k zápasu. | foto: BK Prostějov

USK čtyři trojky v řadě hodně zlomily, všiml si trenér Prostějova

  • 0
Všech sedm basketbalistů Prostějova dosáhlo v utkání proti USK Praha na dvouciferná střelecká čísla. Všichni tak spravedlivě přispěli k vítězství 94:76 a díky tomu udrželi čtvrté místo po základní části soutěže.

"Hlavně v prvním poločase jsme ale měli problémy. Soupeř předvádí fyzický basketbal a to bylo hodně nepříjemné," uznal komplikace prostějovský trenér Zbyněk Choleva.

Vysokoškoláci se opírali především o výkon Borise Mena. Vysoký pivot orlům nasázel 29 bodů a především jeho zásluhou drželi vyrovnané poločasové skóre.

Stejně jako v řadě předcházejících zápasů týmu Prostějova pomohla střelba z dálky. Tentokrát udeřili ve druhé části třetí čtvrtiny. Za stavu 47:47 trefil trojku Pandula, vzápětí přidal další a přidali se také Bratčenkov s Kohoutem. Nakonec z toho po 30 minutách bylo osmibodové vedení 64:56.

"Byl to klíčový úsek celého utkání. Kluky vedení uklidnilo, soupeře naopak čtyři trojky v řadě hodně zlomily. V rozhodujících momentech nás táhl Dušan Pandula, nejlepší hráč zápasu," pochvaloval si Choleva.

V poslední čtvrtině se Pražané ještě pokusili o zvrat, dostali však těžký úder. Po sérii 11:0 odskočili Hanáci na rozdíl dvaceti bodů. "Domácí hráli především ve druhém poločase daleko lépe, efektivněji a zasloužili si vyhrát. Podali týmový výkon a to se nám nedařilo," přiznal zklamání kouč USK Kenneth Scalabroni.

Patnácté vítězství v sezoně orlům zajistila zlepšená obrana ve třetí a čtvrté desetiminutovce. Domácí svého soupeře přeskákali, Ondřej Kohout díky 12 doskokům a 11 bodům získal čtvrtý doubledouble v sezoně. "Z útočného doskoku USK jsme přitom měli před zápasem obavy. Hráči si ale dobře vypomáhali a často soupeře od možnosti získat míč odstavili," všiml si Choleva.

Druhá část soutěže začne až 22. února. Pauzu vyplní finálový turnaj Českého poháru, který se hraje v Liberci a Turnově od středy do pátku. Čtvrtfinálovým soupeřem Prostějova bude Sparta Praha, lídr první ligy. V případě postupu orli narazí na lepšího z dvojice Liberec - Pardubice.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž