Russell Westbrook (vlevo) a Kevin Durant z Oklahoma City během finále Západní...

Russell Westbrook (vlevo) a Kevin Durant z Oklahoma City během finále Západní konference NBA proti Golden State. | foto: AP

Golden State narazilo. Oklahomští otočili první souboj o finále NBA

  • 57
Golden State Warriors začali finále Západní konference NBA podle svých představ. Ale jejich nápor vydržel pouze jeden poločas. Basketbalisté Oklahoma City Thunder totiž třináctibodové manko po přestávce zlikvidovali a duel dovedli k venkovní výhře 108:102.

Strůjcem obratu byl Russell Westbrook, který ve druhé půli nastřílel 24 ze svých 27 bodů. Úřadující šampioni z Golden State si připsali první domácí prohru v letošním play-off.

V poločase vedli Golden State 60:47, jenže ve třetí čtvrtině dovolili hráčům Oklahoma City nastřílet 38 bodů. V úvodu poslední části poslal Dion Waiters hosty do vedení, které už nepustili.

Thunder dokázali zvítězit, přestože jeho hvězdy Kevin Durant i Westbrook stříleli pouze s třiatřicetiprocentní úspěšností z pole.

Durant proměnil deset z 30 pokusů a připsal si 26 bodů a 10 doskoků. Westbrook přidal k 27 bodům i 12 asistencí a sedm získaných míčů.

„Brzy jsme prohrávali, ale nevěšeli jsme hlavy. Nevzdali jsme se,“ řekl po utkání Kevin Durant, jenž proměnil důležitou střelu v poslední minutě a zařídil svému týmu pětibodový náskok v koncovce.

Nejlepším střelcem Warriors byl Stephen Curry s 26 body. Nejužitečnější hráč základní části soutěže však proměnil jen devět z 22 střel, v poslední čtvrtině dokonce jediný ze šesti pokusů. Klay Thompson se dostal na 25 bodů, Draymond Green nastřílel 23.

Warriors prohráli poprvé utkání, v němž Thompson i Green překonali dvacetibodovou hranici.

„Ztratili jsme svoji tvář, což způsobily naše rychlé střely,“ viděl trenér Golden State Steve Kerr příčinu zhoršené ofenzivy ve druhé půli v brzkém zakončování útoků.

Play-off basketbalové NBA - výsledek

První finále Západní konference

Golden State - Oklahoma City 102:108 (poločas 60:47)
Nejlepší výkony
: Curry 26 bodů, 10 doskoků a 7 asistencí, Thompson 25 bodů a 9 doskoků, Green 23 bodů - Westbrook 27 bodů, 12 asistencí, 7 zisků a 6 doskoků, Durant 26 bodů a 10 doskoků, Adams 16 bodů a 12 doskoků

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž