Nymburk - Pardubice

Nymburk - Pardubice - Momentka z basketbalového utkání Nymburk - Pardubice. Hosté ještě po poločase vedli, ale potom domácí skóre otočili. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Phillipse neřešíme, tvrdí Nečas

Praha - PREVIEW PLAY-OFF NBL. Jedni si zajistili pohodový postup z 1. kola play-off už téměř před čtrnácti dny, druzí o něj tvrdě bojovali ještě v pátek navečer. Teď se v semifinálové sérii postaví proti sobě. Jednoznačným favoritem jsou obhájci titulu z Nymburka, zvlášť když je docela dobře možné, že Pardubicím bude chybět jeden z klíčových mužů Sullivan Phillips.

ČEZ Basketball Nymburk - Synthesia Pardubice
(1. zápas: 13. 5. v 18 hodin)

Úřadující čeští šampióni vyprovodili ve čtvrtfinálové sérii Brno 3:0 na zápasy, přičemž průměrný rozdíl ve skóre činil 40,7 bodu! Poslední utkání odehráli již na konci dubna, a tak si v minulém týdnu zpestřili přípravu na další pokračování play-off dvěma zápasy v Německu.

"V pondělí a ve středu jsme hráli ve Frankfurtu (první zápas Nymburk prohrál v prodloužení a druhý vyhrál, v obou nastoupil bez Radoslava Rančíka, který měl potíže se zády - pozn. aut.), v úterý jsme tam trénovali a měli regeneraci. Domů jsme se vrátili ve čtvrtek," popisoval náplň pětidenního zahraničního výjezdu Radek Nečas.

On i jeho spoluhráči se dozvěděli jméno semifinálového soka až den po svém návratu do Čech.

 "Část posledního zápasu jsme viděli. Dá se říct, že to byla v uvozovkách two men show. Ell s Phillipsem to zařídili," ocenil nymburský basketbalista vynikající výkony amerického dua Sanders-Phillips.

Postup východočeského klubu Nečase nijak zvlášť nepřekvapil. "Já jsem tak nějak předpokládal, že Pardubice zvítězí, protože mají v týmu víc osobností, které to mohou strhnout. A to se potvrdilo, rozhodující pátý zápas zvládly lépe."

Počítá Nečas s tím, že Synthesia prověří aktuální formu Nymburka lépe než ve čtvrtfinále A Plus Brno?

"Pardubice splnily postupem do semifinále svůj cíl. Já osobně očekávám, že tahle série bude vyrovnanější, ale myslím si, že pokud zvládneme první zápas, tak bude rozhodující ten venku."

Venku - čili v Pardubicích - znamená pro nymburské hráče tak trochu i doma. Vždyť v pardubické aréně odehráli všechny domácí zápasy ULEB Cupu. "To je pravda," pousmál se Nečas. 

OČIMA EXPERTA

"Všechny trumfy opět drží v rukou Nymburk, je to jednoznačný lídr téhle série. Samozřejmě, Pardubice mají svoji kvalitu a v domácím prostředí mohou hrát vyrovnané úseky i s Nymburkem, ale v žádném případě si nemyslím, že by měly takovou sílu - hlavně pod košem, aby ho mohly porazit. Otázkou je i způsob motivace pardubického týmu: jestli budou chtít zkusit překvapit, nebo jestli už pro ně bude jisté třetí místo dostatečný úspěch. Pokud má družstvo ve svém středu Sanderse, tak je možné cokoliv, ale tentokrát si myslím, že i druhá strana má dostatečné zbraně k tomu, aby ho eliminovala, nebo aby se mu ve své kvalitě vyrovnala, takže tahle série asi bude poměrně krátká."

Jan Slowiak, trenér Liberce

"I z toho důvodu jsem rád, že hrajeme s Pardubicemi. Ne že bych si chtěl soupeře pro semifinále vybírat, ale přece jen, hala v Pardubicích je vynikající a my jsme v ní odehráli úspěšnou ULEBcupovou sezonu. Pro fanoušky by to mohlo být takové vyvrcholení. Očekávám, že by v pátek mohlo přijít kolem 4 tisíc diváků."

Tím, že soupeři zřejmě bude chybět jeden z tahounů Sullivan Phillips, se v Nymburce nijak nezabývají. "To neřešíme. Prostě se připravujeme na kompletní Pardubice."

Může mít na průběh semifinále nějaký vliv skutečnost, že pardubický trenér obvykle mívá v rotaci méně hráčů?

"Trenér Vojtko točil menší počet hráčů, to je fakt. Já nechci nějaké věci hodnotit, ale na lavičce má Jirku Novotného, o kterém víme, že je výborný hráč, pak je tam Marian Přibyl, kterému poslední zápasy proti nám vyšly excelentně. V sérii proti Děčínu nedostávali tolik příležitostí, ale já předpokládám, že teď trenér tyto dva hráče více zapojí do hry a bude záležet na tom, jak se jim bude dařit. Pokud budou podávat dobré výkony, tak to budeme mít hodně těžké."

Týmem, který to bude mít hodně těžké v každém případě, jsou Pardubice.

Dobře to vědí i samotní hráči. "My si půjdeme zahrát dobré zápasy a potěšit naše fanoušky. Chtěli bychom být Nymburku vyrovnaným soupeřem a neudělat si před basketbalovým světem ostudu," nemá velké oči Štefan Svitek.

Slovenský pivot připustil, že na vystoupení Synthesie v semifinálové sérii se může podepsat náročná a dlouhá čtvrtfinálová řež s Děčínem. "Nymburk má velmi vyrovnaný kádr a díky tomu může odehrát 40 minut ve vysokém tempu. My jsme ale hráli jen v šesti sedmi lidech, takže možná budeme trošku unavení."

Svitek předpokládá, že jeho tým bude hned od úvodního rozskoku prvního utkání pod velkým tlakem.

"Nymburk je Nymburk. Určitě začnou hned od začátku šlapat naplno a budou tak šlapat 40 minut, takže to nebude procházka růžovou zahradou. I my ale umíme hrát basket a pokusíme se to soupeři co nejvíce ztížit."

Důležité bude také to, zda svým spoluhráčům pomůže zraněný Sullivan Phillips.

"Sulli je náš velmi důležitý hráč, ale když má problémy s nohou, tak je moudřejší, aby si ji řádně doléčil. Jde o jeho zdraví a také o to, aby mohl dál hrát basketbal. Samozřejmě nám ale bude velmi chybět."

Co může hrát zásadní roli?

Jestli bude hrát Sullivan Phillips.

Na východě Čech momentálně velebí především dva muže: Levella Sanderse a Sullivana Phillipse. Byli to totiž právě tito dva zkušení Američané, kdo převedl svůj tým přes 1. kolo play-off. Jenže teď hrozí, že jedna polovina z tohoto úderného dua vypadne ze hry.

"Je možné, že Phillips nebude v semifinále hrát," připustil několik desítek minut po skončení pátečního čtvrtfinálového duelu v Děčíně trenér Ivan Vojtko.

Jaký je důvod? Zdravotní problémy. Sám hráč dokonce před několika dny v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že  v případě postupu v semifinále hrát nebude. "Musím se koukat na svoje zdraví. Hrát dál by mi rozhodně neprospělo," uvedl Phillips.

Alespoň minimální naděje, že jeden z tahounů Synthesie nakonec naskočí v sérii s Nymburkem do hry, však přece jen existuje. "Budeme se snažit o to, aby hrál," řekl Miroslav Havlíček, předseda představenstva BK Pardubice. Zároveň však zdůraznil, že rozhodující slovo bude mít Phillips. "Určitě ho nebudeme nutit hrát za každou cenu. Bude záležet čistě na jeho pocitu a osobním rozhodnutí."

Pakliže Phillips skutečně zůstane mimo hru, trenéru Vojtkovi se ještě více zúží už tak dost úzký manévrovací prostor - vždyť náročnou pětizápasovou sérii s Děčínem odehrál prakticky se sedmi hráči, přičemž Phillips hrál v každém utkání průměrně přes 36 minut (více minut strávil na hřišti jen Sanders - průměrně 38,1!).

"Já osobně si myslím, že pokud existuje pro Pardubice v této sérii nějaká naděje, tak jedině s Phillipsem," domnívá se liberecký trenér Jan Slowiak, že případná ztráta třetího nejlepšího střelce týmu by měla na výkony Synthesie neblahý vliv.

"Jde i o to, že Pardubice byly celou sezonu zvyklé na hru s Phillipsem. Pro ně je to klíčový hráč, který hraje 35 a více minut. Navíc ostatní hráči nejsou v takové fazoně, aby ho mohli nějakým společným výkonem nahradit, což se ostatně ukázalo i v sérii s Děčínem."

Vzájemné zápasy v letošní sezoně:
Nymburk - Pardubice 94:85 a 90:71
Pardubice - Nymburk 85:103 a 61:79

Nejlepší střelci ve vzájemných zápasech:
Nymburk - Rančík 18,5, Lee 15,3, Benda 13,3, Mack 13,0, Schilb 11,3
Pardubice - Sanders 18,5, Phillips 14,0, Williams 12,0, Gamma 8,0

Zajímavost ze vzájemných zápasů:
Čtyři střetnutí z dlouhodobé části soutěže jen potvrdila, že zatímco pro jednu stranu je střelba z dálky parádní disciplínou, pro druhou spíše noční můrou. Nymburk je dlouhodobě nejlépe střílejícím týmem ligy - v žebříčku tříbodových pokusů si jako jediný drží úspěšnost nad hranicí 40% (přesně 41,1%) a v duelech s Pardubicemi ji dokázal ještě podstatně vylepšit (46%).

Naopak východočeský klub potvrdil, že přesná střelba z perimetru rozhodně není tím, co jej zdobí. Dlouhodobě má úspěšnost tříbodové střelby pouze 30,8%, což jej řadí až na poslední místo v Mattoni NBL, v zápasech s Nymburkem to bylo dokonce jen 27,4%.

Tip iDNES na výsledek série: 3 - 0

Další program série:
2. zápas: Pardubice - Nymburk (16. 5. v 18 hodin)
3. zápas: Nymburk - Pardubice (20. 5. v 18 hodin)
4. zápas: Pardubice - Nymburk (25. 5. v 18 hodin)
5. zápas: Nymburk - Pardubice (27. 5. v 18 hodin)

Připravujeme: preview série Nový Jičín - Prostějov

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž