Antonio Vrankovič (vlevo) v chorvatském dresu, zakončuje na turecký koš přes Setace Sanliho. | foto: FIBA

Pardubice a další syn slavného otce. Repeša si přivedl Vrankoviče

  • 1
Kariéru ještě pořádně nerozjel, ale už teď se musí historkami jenom hemžit. Antonio Vrankovič je synem slavného otce Stojka Vrankoviče, svěřencem slavných koučům v čele s Mikem Krzyzewským a spoluhráčem řady slavných basketbalistů, třeba Ziona Williamsona, Jaysona Tatuma, Brandona Ingrama a R. J. Barretta. Chorvatský obr se nyní objeví v české lize, do Pardubic si ho přivedl krajan Dino Repeša, sám syn vyhlášené trenérské hvězdy.

Do východočeského celku přišel Vrankovič z Cibony Záhřeb, v předchozích dvou sezonách působil v KK Split. V Pardubicích podepsal smlouvu do konce sezony, uvedl klub na svém webu.

„Antonio je hráčem, který by nám měl pomoci na doskoku pod oběma koši, jeho doménou je obecně hra v podkošovém prostoru. Navíc přichází hladový ukázat svůj potenciál: ve svém předchozím klubu sice nastupoval jak v chorvatské lize, tak v Adriatické lize, tudíž mu nechybí herní praxe, nicméně jeho vytížení se pohybovalo mezi deseti a patnácti minutami na zápas,“ uvedl sportovní ředitel pardubického klubu Radek Nečas.

Pětadvacetiletý rodák z Minnesoty, jenž vyrostl na 213 centimetrů, oblékal po čtyři roky dres univerzity Duke, jedné z nejproslulejších továren ba basketbalové naděje v rámci soutěže NCAA. V Evropě pak začínal v B týmu španělské Grand Canarie. Šanci dostal i v chorvatské reprezentaci.

Antonio Vrankovič po příchodu do Pardubic

Antoniův otec je v současnosti šéfem Chorvatské basketbalové federace. Stojko Vrankovič (218 cm) patřil ke strůjcům slavné éry po boku dalších chorvatských hvězd Dražena Petroviče či Toniho Kukoče, strávil pět sezon v NBA, vedle dvou stříbrných medailí z olympiád má i dva bronzy z mistrovství světa či titul a tři bronzy z evropského šampionátu. S Panathinaikosem v roce 1996 vyhrál Euroligu a má mistrovské tituly z Řecka, Itálie i bývalé Jugoslávie.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon