Momentka z duelu basketbalistů Pardubic (v pruhovaném) a Prostějova.

Momentka z duelu basketbalistů Pardubic (v pruhovaném) a Prostějova. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubičtí basketbalisté vyrážejí na zteč do Prostějova

  • 0
V tabulce jsou basketbalisté pardubické Beksy od Prostějova dál, než by si byli přáli - na pátém místě mají o tři výhry méně než aktuálně třetí Hanáci. Tím větší bude motivace Pardubic v sobotním utkání na palubovce rivala, který je v předchozích dvou měřeních sil navíc dokázal porazit o propastných 21, resp. 15 bodů. Hraje se od 17 hodin.

„Prostějov dlouhodobě patří k tomu nejlepšímu v české soutěži,“ uvědomuje si trenér Beksy Tomáš Bartošek. „I když prohrál poslední dva zápasy, nehrál v nich vůbec špatně, vytvářel si dobré střelecké pozice, ale neproměňoval střely, které standardně dává,“ pokračuje kouč, jehož tým ve středečním utkání v hale Dašická po skvělém výkonu rozebral Ústí nad Labem 89:61.

Zmíněná zaváhání prostějovských Orlů přišla trochu nečekaně doma s posledním sokem Beksy a poté v Děčíně, což se naopak dá pochopit. I když Hanáci na severozápadě Čech prohráli vysoko 56:79, v duelu se druhým týmem ligy jasně dominovali na doskoku, na což by si Pardubice měly dát pozor.

Podle trenéra Bartoška je velkou devízou nejbližšího soupeře šíře hráčského kádru.

„Mají výborné pivoty i výborná křídla a také velmi zkušeného rozehrávače. Opírají se především o vysokou úspěšnost střelby za tři body, z toho pro nás plyne, abychom na soupeře vyvíjeli co největší tlak a nedovolovali jim otevřené střely,“ nabádá kouč pardubické Beksy.

Sám se přitom s kolegou Sandersem musí vypořádat s poměrně početnou marodkou - nenastoupí pivot Ondřej Kohout, křídelník Tomáš Šoukal ani rozehrávač Josef Příhonský. Nad startem dalšího tvůrce hry Viktora Půlpána navíc visí otazník. Pro ostatní hráče tak bude výzvou se s nastalou situací co nejlépe popasovat.

„K úspěchu budeme potřebovat velmi dobrý obranný výkon s dobrou komunikací, tedy atributy, o které jsme se opírali v posledním utkání s Ústím,“ konstatuje Bartošek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž