Ostravský Riley Luettgerodt (vlevo) se snaží kolem prostějovského Gadriho-Nicholsona probít ke koši | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostravské trojky přišly proti basketbalistům Prostějova pozdě

  • 0
Šest vteřin před koncem Savvas Manussos a se závěrečnou sirénou Adam Číž. Basketbalisté NH Ostrava dali v samém závěru utkání s Prostějovem dvě trojky. Příliš pozdě. V sobotním 21. kole Mattoni NBL prohráli 79:82 a elitní šestka se jim definitivně vzdálila.

"Škoda, že utkání netrvalo trochu déle," povzdechl si ostravský trenér Dušan Medvecký.

"Škoda, že nám tam během zápasu, až na ty poslední dvě, nespadla žádná trojka," dodal ostravský křídelník Marek Stuchlý. "To byl náš největší problém."

Tříbodovou střelbu měli Ostravští mizernou, pouhých 23 procent, když ze 13 pokusů dali tři. Prostějov měl úspěšnost 40 procent.

"Se střelbou z dálky jsme se trápili už i minule v Bratislavě s Interem," připomněl Dušan Medvecký. "S takovým procentem nemůžeme nad Prostějovem vyhrát."

Domácí doplatili především na špatný začátek. "Když brzy s takovým soupeřem ztrácíte deset dvanáct bodů, tak se stav těžce dotahuje," uznal Medvecký.

Přesto 94 vteřin před koncem druhé čtvrtiny Wright srovnal na 34:34. "Ale místo, abychom do přestávky udrželi vyrovnaný stav, Pandula a Smith nám dali trojky a hosté šli znovu před nás," uvedl trenér Medvecký. Zbytek druhé čtvrtiny Ostravští prohráli 2:11.

"Podařil se nám začátek, ale několikrát jsme polevili a soupeř nás dotáhl, tak to během zápasu bylo asi třikrát," upozornil prostějovský kouč Zbyněk Choleva.

Čtyři, tři i dvě minuty před koncem zápasu byli fanoušci ve varu. Domácí ztráceli na hosty šest bodů. Leč dotahovali marně. "Ale nikomu se nedá upřít snaha, byl to bojovný, krásný basket, ale prohraný," řekl Stuchlý.

"Věřili jsme, že už vedení uhájíme," řekl křídelník Dušan Pandula, jeden z pěti prostějovských hráčů a trenérů, kteří v minulosti působili v Novém Jičíně. "Náskok jsme měli velký, vývoj utkání jsme zlomili v úvodu třetí čtvrtiny. To jsme domácím ukázali, že se nám už tak snadno nepřiblíží."

Opava dál bojuje o záchranu

Opavští basketbalisté zvládli důležitý zápas o záchranu, porazili doma Plzeň 80:68. Stále jsou poslední, ale mají stejně bodů jako předposlední Inter Bratislava a za dvanáctou Plzní zaostávají o bod.

"Byl to pro nás jeden z klíčových duelů sezony a vzhledem k tomu se nám trochu roztřásla kolena, řekl opavský trenér David Klapetek. Opavské trápil především jejich někdejší hráč, rozehrávač Štěpán Vrubl.

"Až to vypadalo, že nás porazí sám," upozornil Klapetek. "Nakonec jsme to zvládli i díky trojkám Strniska v důležitých okamžicích utkání."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž