Ostravané vydřeli zápas obranou

  12:23
Ostrava - Mnohem více práce, než možná sami čekali, měli basketbalisté Ostravy ve 24. kole Mattoni NBL s nejslabším týmem nejvyšší soutěže. Opava vstoupila do utkání impozantně, první čtvrtinu vyhrála o osmnáct bodů a měla nakročeno k vítězství, které by výrazně posílilo její naděje na záchranu. Proti byl však domácí křídelník Prášil, jehož střela v poslední vteřině propadla obroučkou a znamenala dvoubodovou výhru Nové huti.

Samotný začátek ještě žádnému překvapivému průběhu nenasvědčoval. Na konci třetí minuty Ostravané vedli díky dvěma Halíkovým košům 6:4, ale zbývající úsek první čtvrtiny si rozhodně za rámeček nedají. Prohráli jej totiž drtivým rozdílem 1:21!! a domácí příznivci se nestačili divit.

"Zdálo se mi, že hráči začali velice vlažně," podotkl ostravský trenér František Rón. "Mysleli si, že zápas není možné nevyhrát. Naproti tomu Opava je ve své současné situaci na každý zápas maximálně motivovaná a v tom byl mezi oběma družstvy největší rozdíl."

Jak to vypadalo v praxi? "Naši hráči se zkrátka rozhodli, že budou hrát profesorský basket. Bez solidní obrany a disciplíny v útoku," podotkl Rón. Odezva na bezduchý výkon domácích basketbalistů na sebe nenechala dlouho čekat. Náskok hostů minutu po minutě utěšeně narůstal a na konci první čtvrtiny po třech trestných hodech Vorlíčka a Blažkově koši vzrostl až na 18 bodů!

"Za náš přístup na začátku utkání zákonitě musel přijít trest. Opava hrála velice dobře, navíc trefila několik těžkých střel," pokračoval ve svém hodnocení zkušený ostravský kouč. Ve druhém dějství se hra jeho svěřenců částečně zlepšila. Platilo to zejména v obraně, kde Opavským povolili jen o dva body více, než sami zaznamenali v první desetiminutovce. V ofenzívní činnosti to však stále nebylo ono a v polovině zápasu tak favorizovaný tým stále ztrácel devět bodů.

Ve třetí čtvrtině se výkon domácích hráčů opět zlepšil "Pomohla určitá domluva v šatně a promíchání sestavy," uvedl Rón. Na co  přesně před svými svěřenci o přestávce apeloval? "Říkal jsem jim, aby si uvědomili, že pokud se nám nedaří v útoku, není možné o tom přemýšlet a naopak je potřeba o to víc dřít a bojovat v obraně. Když zkrátka dáváme málo bodů, musíme se snažit, aby jich soupeř zaznamenal ještě méně."

Rónova slova se neminula účinkem. Na zlepšený defenzivní výkon z druhé čtvrtiny Ostravané navázali i ve druhém poločase a tak zatímco v úvodních deseti minutách utkání basketbalisté Opavy zaznamenali 25 bodů, ve zbývající části zápasu jich přidali jen 35! "Po přestávce jsme se pomalu začali vracet do hry a nakonec jsme zápas vydřeli hlavně díky obraně," mohl si oddychnout František Rón.

Do nejtěsnějšího vedení se Rónova družina dostala až ve 36. minutě. Kdo by si však myslel, že hosté v závěru zápasu odpadnou, velice se mýlil. Snopkova trojka s Blažkovým košem totiž daly Opavě čtyřbodové vedení a do konce utkání zbývala jediná minuta! Prášil však nejprve z trestných hodů snížil a Mužík po Klapetkově ztrátě míče vyrovnal.

Poslední tým Mattoni NBL se poté poradil při oddychovém čase, nicméně následný postupný útok mu nevyšel - Víchova trojka svůj cíl minula. "Zatáhli jsme obranu, aby Klapetek nemohl hrát pod košem," vysvětlil Rón, jakým směřem se ubírala závěrečná snaha domácích. Taktickým manévrům však zdaleka nebyl konec. O míč vystřelený Víchou bojovali Dostál s hostujícím Blažkem, přičemž druhý jmenovaný jej poslal do autu a rozhodčí přisoudili míč Ostravě. "Sledoval jsem ten okamžik na videu, myslím si, že rozhodčí posoudili celou situaci správně. Míč opravdu zahrál do autu Blažek," soudí Rón.

V té chvíli se čas zbývající do konce zápasu kryl s limitem, který měli domácí hráči na postupný útok. Trenér Nové huti si pochopitelně vybral oddychový čas a předal hráčům přesné instrukce, kterak dojít závěrečnou střelou k vítězství.

"Šlo o to, aby naše poslední akce vyvolala narušení soupeřovy obrany a následný posun obránců," popsal rozhodující okamžik zápasu František Rón. Domácí basketbalisté zřejmě poslouchali svého kouče dobře, neboť jeho pokyny přetavili ve skutečnost. "Gavlák po cloně narušil obranu a donutil ji k tomu, že musela rotovat. Prášil zůstal zcela volný a po Gavlákově přihrávce z metru a půl rozhodl."

Cesta k vítězství vedla přes důslednou obranu, neboť úspěšnost střelby byla spíše průměrná. Ostravanům se vůbec nedařily zejména trojky. Za celé střetnutí proměnili jen dvě z devatenácti pokusů, ostrostřelci Gavlák s Prášilem měli dohromady nelichotivou bilanci 1/13! "Bylo to zapříčiněno dobrou obrannou hrou Opavy a především tím, že jsme si hlavně v první čtvrtině nedokázali dostatečně trpělivě vypracovat střelecké pozice," uvedl dále Rón.

Žádnou tragédii z toho však nedělá. "Opava samozřejmě věděla, na koho se má v obraně koncentrovat, které hráče je třeba nejvíce hlídat. Občas zkrátka přijdou zápasy, které střelecky příliš nevyjdou."

Ani hosté při střelbě z perimetru příliš nezářili, více se však dokázali prosadit přes své pivoty. Podkošová dvojice Blažek s Klapetkem zaznamenala dohromady více než polovinu bodů svého týmu.

"Zde bych chtěl připomenout, že nás částečně limitovalo zranění Zbyňka Pospíšila. Před týdnem si přivodil výron v kotníku a téměř vůbec netrénoval. Před zápasem měl pouze jeden střelecký trénink a také z tohoto důvodu měli hostující pivoti více prostoru ke střelbě," poznamenal ostravský kouč.

"Doufali jsme, že ostatní hráči zaberou tak, abychom Pospíšila vůbec nemuseli posílat do hry. Začali jsme bez něj, ale po šesti minutách jsem jej poslal proběhnout a řekl mu, ať se sám vyjádří, zda je schopen nastoupit. Nakonec jsme to riskli a Zbyněk odtáhl zbytek zápasu. Sám jsem zvědav, jak se bude dnes na tréninku cítit."

Vydřené vítězství bývá mnohdy pro psychiku týmu cennější, než jednoznačná výhra. Rón s tím bezvýhradně souhlasí. "Určitě tomu tak je. Navíc mám nyní dost materiálů, abych hráče přesvědčil, že v dalších zápasech musí být jejich přístup od první vteřiny úplně jiný."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi počtvrté vyhráli, čekají je Britové

10. května 2024,  aktualizováno  17.5 22:45

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

MS v hokeji ONLINE: Češi porazili Rakušany, během soboty dorazí Nečas

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  17.5 23:01

Čeští hokejisté během osmého hracího dne mistrovství světa v Praze a Ostravě porazili Rakousko 4:0....

Česko - Rakousko 4:0. Národní tým má jisté čtvrtfinále, Mrázek vychytal nulu

17. května 2024  22:34,  aktualizováno  22:55

Další senzace se nekonala. Čeští hokejisté si poradili s nepříjemným soupeřem, který v Praze trápil...

Američané nezaváhali proti nováčkovi, Německo deklasovalo Kazachstán

17. května 2024,  aktualizováno  22:50

Páteční program ostravské skupiny hokejového mistrovství světa přinesl vysokou výhru Německa, které...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi počtvrté vyhráli, čekají je Britové

10. května 2024,  aktualizováno  17.5 22:45

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...