Nymburk začne bez reprezentantů

Praha - Basketbalisté Sadské už mají za sebou první přípravný zápas, nováček ligy z Kolína ho hraje dnes. Jen mistrovský Nymburk ještě přípravu na novou sezonu Mattoni NBL nezahájil. "Začínáme v úterý," prozradil asistent generálního manažera Jiří Zídek. "První tréninky budou zaměřeny na fyzičku a povede je kondiční trenér Ivan Šlehobr."

Hlavní kouč Muli Katzurin dorazí z Izraele až 20. srpna. A ještě dlouho se bude muset vyrovnávat s absencí řady hráčů. Nymburku totiž budou chybět reprezentanti, kteří budou v září startovat na mistrovství Evropy.

"Není to jednoduchá situace, ale musíme se s tím vypořádat," řekl Zídek. "Podobná situace byla už loni."

Jenže letos Nymburk výrazně nakupoval v českých klubech a reprezentantů má plnou soupisku. V přípravě na šampionát jsou nyní Beneš, Sokolovský, Křemen, Benda a Nečas. Mistra to bude limitovat v nácviku systémů.

V úvodu sezony zřejmě bude váznout souhra, protože v kádru bude trio nových cizinců. Dva z nich získal Nymburk tento týden, Američana Schilba a Brita Bernarda. Už předtím podepsal smlouvu další Američan Everett.

"Všichni cizinci přiletí tento týden. Američané budou hned na prvním úterním tréninku, Brit Bernard se přidá ve čtvrtek," uvedl Zídek.

Zajímavou posilu má v kádru i Sadská. Z Pardubic přišel zkušený Chorvat Denis Mujagič, který má ve sbírce český titul s Nymburkem a dokonce i titul mistra Evropy.

"Je to velice chytrý hráč a excelentní střelec. Moc takhle inteligentních basketbalistů jsem nepoznal," řekl kouč Sadské Karel Forejt.

Mujagiče dobře zná z doby, kdy společně působili v Nymburce. "Jsem přesvědčen, že pro nás bude velkou posilou."

Dalším nováčkem v Sadské je zkušený pivot David Špička, další muž s nymburskou minulostí.

A do třetice exnymburský hráč je posilou Kolína. Nováček získal rozehrávače z Opavy. "Nyní jednáme o příchodu dvou cizinců," prozradil kolínský kouč Miroslav Sodoma. "Máme nějaké tipy, ale jména zatím neřeknu."

Kolín a Sadská se brzy potkají na turnaji v Trutnově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž