Nymburk vyzve obhájce z Opavy

  • 4
Praha - Největší pozornost bude ve druhém kole Mattoni NBL jednoznačně upřena do Nymburka, kde se loňský vicemistr utká s obhájcem titulu z Opavy. Domácí před sezonou mohutně posilovali a nechtějí se spokojit se stříbrnou medailí, ovšem právě Opava je považována za jednoho z jejich největších soupeřů a tak první vzájemné utkání napoví, jak na tom oba týmy na startu nové sezony opravdu jsou.

Oba soupeři se utkali hned na začátku nového ročníku již vloni, kdy Opava rovněž v Nymburce vyhrála o tři body díky trojce Stuchlého v poslední vteřině. Zejména Nymburk má však letos notně obměněný hráčský kádr a dá se očekávat, že nebude chtít loňský nezdar zopakovat.

V prvním kole oba týmy shodně vyhrály, ovšem zatímco Nymburk se na palubovce USK Praha hodně nadřel (ještě tři minuty před koncem byl stav nerozhodný 73:73), Opava si se Spartou poradila patnáctibodovým rozdílem a přes dva tisíce diváků v krásné nové hale bylo spokojeno. "Na konci utkání, kdy jsme poměrně jednoznačně vedli, jsem už trochu míchal se sestavou právě s ohledem na zápas s Nymburkem," uvedl opavský kouč Slobodan Nikolič.

Souboj vítězů z úvodního kola uvidí kromě Nymburka i Děčín, kde tamní Energetici přivítají Ostravu. Severočeši s novými posilami Sandersem i Šušákem zvládli premiéru nového ročníku na výbornou a výhrou v Brně na Trize si notně zvedli sebevědomí. V pohodě je však také Ostrava, neboť i výhra v prodloužení nad nováčkem z Chomutova se počítá.

Reprízou loňského čtvrtfinále bude utkání mezi Mlékárnou Kunín a Trigou Brno. Domácí tým jako již tradičně hodně změnil ligovou soupisku a svým divákům představí hned osm nových basketbalistů! Bude mezi nimi i Marek Mužík, jenž donedávna hájil barvy právě Trigy Brno. Na druhé straně bude ve stejné pozici Jiří Navrátil, jenž přišel do týmu trenéra Jandáka z Nového Jičína.

Zatímco Mlékárna Kunín v prvním kole uspěla na palubovce Pardubic a rozehrála novou sezonu podle představ, Triga prohrála doma s Děčínem a proto se hodlá na hřišti favorita rehabilitovat. "Když jsme proti Děčínu dotáhli náskok soupeře na dva body, přestali jsme hrát kolektivně a chtěli se prosadit hrou jednotlivců," naznačil po prvním utkání trenér Jandák, čemu se bude chtít jeho tým v dalším zápase vyhnout.

V severočeském derby budou o první vítězství v letošní Mattoni NBL usilovat Chomutov i Ústí n. L. Oba celky měly k výhře blízko již v ligové premiéře, ovšem zatímco Plynaři těsně podlehli brněnskému BVV, Chomutov prohrál v Ostravě dokonce až v prodloužení. "Mám z utkání smíšený pocit. Byli jsme blízko vítězství, prohra v prodloužení může mít špatné následky na psychiku. Na druhou stranu jsem relativně spokojen s tím, že jsme dokázali vyrovnat dvanáctibodovou ztrátu," poznamenal chomutovský trenér Pavel Budínský. "V prvním poločase jsme si na Mattoni NBL ještě zvykali. Máme však z čeho vycházet do dalších utkání, hráči se musí s kvalitou ligy ještě vyrovnat."

BVV ŽS Brno i s Jiřím Okáčem se ve druhém kole chystá na pražský USK, který v sobotu podal výborný výkon proti favorizovanému Nymburku. Přesto jsou vysokým favoritem domácí basketbalisté, stejně jako v duelu Sparty s Pardubicemi.

Mattoni NBL - 2. kolo (1. 10.)

Mlékárna Kunín - Triga Brno (17.00)

SČE Děčín - NH Ostrava (17.30)

BK Chomutov - SČP Ústí n. L. (17.30)

BVV ŽS Brno - USK Praha (17.30)

ECM Nymburk - BK Opava (18.00)

Sparta Praha - Synthesia Pardubice (18.00)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž