Petr Benda z Nymburka (vpravo) bojuje o míč (ilustrační foto).

Petr Benda z Nymburka (vpravo) bojuje o míč (ilustrační foto). | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nymburk první díl souboje s Charleroi prohrál, o naději do odvety ale nepřišel

  • 3
Charleroi (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Historicky první český záznam v basketbalové Eurolize je zapsán. Nymburk včera v prvním kole kvalifikace prohrál v belgickém Charleroi 68:79. Ve druhé půli hosté ztráceli i mínus dvacet bodů, vzhledem k tomu je pro ně konečný výsledek ještě přijatelný.

Postup do další fáze soutěže vede přes vítězství o více než 11 bodů v páteční liberecké odvetě, což není úplně beznadějná pozice.

Když se při představování hráčů roztančili tleskající fanoušci v ochozech, Nymburk ještě netušil, že to bude tanec i na hřišti.

V úvodu se za něj trefoval výhradně Američan Efejuku, za stavu 10:10 byl podepsán pod osm bodů a nakonec byl nejlepším střelcem zápasu. Hostům nešla střelba za tři body a příliš ani trestné hody.

Když trefil Lenzly na konci poločasu konečně první trojku týmu, byl to signál ke srovnání soupeřova náskoku, který byl v jednu chvíli už devítibodový. "Musíme zlepšit doskok a hlavně střelbu," nabádal hráče o přestávce klidným hlasem kouč Ronen Ginzburg.

Jenže se stal pravý opak, Nymburk nastřílel za šest a půl minuty jen čtyři body a od stavu 37:37 se stále propadal. Vzkříšení přišlo až v závěru, kdy se znovu chytil střelec Efejuku. Na více než deset bodů se už ale Nymburk nepřiblížil.

"Odveta bude těžká, ale o postup se ještě dá hrát. Musíme ale předvést lepší výkon než dnes. Měli jsme velmi nízké procento střelby, nedávali jsme ani některé jednoduché donášky. Domácí nás přehrávali také na doskoku," zhodnotil duel izraelský trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

Spirou Basket Charleroi - ČEZ Nymburk 79:68 (23:14, 37:35, 59:47)

Nejvíce bodů: Gomis 18, Wright 15, Mallet 12, Greene a Hill po 11 - Efejuku 19, Benda 15, Lenzly 12. Rozhodčí: Rocha (Portug.), Mäntylä (Fin.), Bardera (Fr.). Fauly: 19:24. Trestné hody: 33/20 - 23/19. Trojky: 7:3. Diváci: 4200.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon