Nymburk dává dohromady novou sestavu

Nymburk - Zbrusu nový basketbalový tým pro další ročník Mattoni NBL dává v posledních dnech dohromady BK GA Nymburk, jenž uplynulou nováčkovskou sezonu v nejvyšší soutěži završil desátým místem. Z původní sestavy zůstala jen křídla Jelínek s Novotným a zvenku operující pivot Špička, na určité formě spolupráce se klub domlouvá s mohutným pivotem Palatinusem. Otazník visí nad pivotem a dosavadním kapitánem Gambirožou, rovněž hrajícím převážně ve větší vzdálenosti od koše, neboť dosud není jisté, kolik a které zahraniční pivoty si klub ponechá. Momentálně zkouší jednoho jugoslávského, další, rovněž zahraniční, by se měl objevit v nejbližších dnech.

GA už zároveň podepsal smlouvy se čtyřmi novými hráči. Kromě domácí hvězdy první velikosti; rozehrávače Václava Hrubého z USK Praha; jsou jimi další rozehrávač Jiří Vorlíček z Ústí, střelecky disponované křídlo Panáček z Kroměříže a zvenku hrající dlouhán Freiberk, dosud účinkující v druholigovém Chomutově.

V týmu tak zbývají tři až čtyři volná místa. Dvě pro pivoty, další pro křídla. Prozatímní sestava vypadá takto: rozehrávači - Hrubý, Vorlíček, křídla - Jelínek, Novotný, Panáček, podkošoví hráči - Špička, Gambiroža, Freiberk, Palatinus.

Z uvedených jmen vyplývá, že celek bude mít nyní kvalitní palebnou sílu z dlouhých vzdáleností, jištěnou zkušeností minimálně chybujícího Hrubého. Teď je na kouči Benáčkovi, aby vybral i kvalitní pivoty. Cílem týmu bude účast mezi první šestkou ligy.

Další změnou je náhlý odchod asistenta Fraňka, vynucený pracovními povinnostmi při podnikání. Klub za něj hledá náhradu. Nymburk již od pondělí, jedním tréninkem denně, začal přípravu na novou sezonu. Tu trochu komplikuje značné vytížení trenéra Benáčka, jenž musí neustále pendlovat mezi základní školou Komenského, kde trénuje jeho tým, a sportovním centrem, v němž v těchto dnech dostává zabrat nově se tvořící mužská reprezentace.

Benáček u ní asistuje kouči Ježdíkovi. A není to jediný zástupce Nymburka: do národního týmu se po čtyřech letech vrací Hrubý, členy širšího testovaného kádru jsou Panáček a Novotný. Právě s reprezentačním výběrem sehraje neúplný Nymburk doplněný o hráče Sparty modelové utkání, a to dnes od 18 hodin ve sportovním centru.

Národní tým se pak ještě 30. května představí v Mladé Boleslavi v přípravě proti Finsku. Poté ho čeká předkvalifikace pro mistrovství Evropy 2003 - na Slovensku, doma s Portugalskem a v Lucembursku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž