Chasson Randle (vpravo) z Washingtonu útočí kolem Reggieho Jacksona z Detroitu.

Chasson Randle (vpravo) z Washingtonu útočí kolem Reggieho Jacksona z Detroitu. | foto: Reuters

Satoranský spěchal k porodu, Randle svou premiéru výhrou neozdobil

  • 61
Poprvé v sezoně NBA chyběl Washingtonu český basketbalista Tomáš Satoranský. Volno od vedení Wizards dostal, aby mohl být u porodu své dcery. V pondělním utkání ho zastoupil exnymburský Chasson Randle, svou první nominaci do základní pětky však ve výhru neproměnil. Jeho tým v Detroitu podlehl 112:121.

Detroit vykročil za výhrou v souboji celků bojujících o play off už v první části. Vedl dvouciferným rozdílem a ovládl ji o devět bodů. Washington manko do poločasu stáhli, ale třetí dějství opět patřilo domácím po sérii 13:2. Tu zakončil trojkou nový podkošový hráč Thon Maker.

Washington prohrál po dvou vítězstvích, Detroit prodloužil úspěšnou šňůru na čtyři utkání a je v tabulce Východní konference osmý.

Andre Drummond pomohl Pistons ke čtvrtému vítězství za sebou 32 body, 17 doskoky a čtyřmi zisky, Blake Griffin se postaral o 31 bodů (20 v prvním poločase), devět doskoků a devět asistencí. 

Reggie Jackson zvládl 16 bodů a šest asistencí, ale také ztratil sedm míčů. Luke Kennard je doplnil 15 body.

Washingtonu nestačilo 32 bodů, 10 asistencí a šest doskoků z rukou Bradleyho Beala, Bobby Portis přidal 24 bodů a pět doskoků a Trevor Ariza 23 bodů, sedm doskoků a pět asistencí. Jordan McRae se postaral o 10 bodů.

Satoranský scházel v základní sestavě Washingtonu po 21 zápasech. „To je poprvé, co mohu říct, že jsem opravdu rád, že chybí z osobních důvodů,“ řekl kouč Scott Brooks.

„Nechali jsme je dát moc bodů z vymezeného území, hlavně na začátku zápasu. Ale ocenil bych aspoň, že jsme se dokázali vrátit do hry,“ řekl Beal. „Věděli jsme, že jejich hlavní síla je na pozicích čtyři a pět, dost možná na těchto dvou postech jsou silní jako nikdo jiný v lize,“ dodal trenér Brooks.

Blake Griffin a Andre Drummond proti Washingtonu:

Randleovi se v roli prvního rozehrávače při Satoranského absenci příliš nevedlo, za 19 minut stihl jen pět bodů a jedinou asistenci. Vyhořel Jabari Parker, za 20 minut má na bodové kontě nulu, zahodil tři pokusy z pole i obě šestky.

Russell Westbrook pomohl Oklahoma City k vítězství nad Portlandem 120:111 desátým triple double za sebou a stanovil nový rekord NBA. Překonal i sérii Wilta Chamberlaina z roku 1968. V zápase stihl 21 bodů, 14 doskoků a 11 asistencí. 

Westbrookův spoluhráč Paul George nastřílel 47 bodů, doskočil 12 míčů a desetkrát asistoval. Dosáhl na svůj třetí triple double v kariéře. S Westbrookem nyní tvoří desátou dvojicí spoluhráčů, která nastřádala tři dvouciferné záznamy v rámci jednoho utkání. Naposledy se to podařilo na podzim duu LeBron James a Lonzo Ball z LA Lakers.

George a Westbrook však vyčnívají: oba zároveň překonali hranici 20 bodů, a to se předchozím dvojicím nepodařilo.

Russell Westbrook a Paul George proti Portlandu:

Se stejnou radostí bude na pondělní zápas vzpomínat i jejich spoluhráč Deonte Burton, který si 18 body vylepšil osobní rekord. Raymond Felton pomohl sezonním maximem 15 bodů, všechny napěchoval do první půle. Nahradili absentující Jeramiho Granta a Dennise Schrödera.

Thunder si před přestávkou získali vedení 68:49, do třetí části pak sice šli jen s pětibodovým náskokem, ale soupeře před sebe už nepustili. Uspěli v desátém z posledních jedenácti zápasů.

Damian Lillard táhl poražené Blazers 31 body, sedmi doskoky a šesti asistencemi, Jake Layman ho doplnil 17 body a čtyřmi bloky. Al-Farouq Aminu má na kontě 13 bodů a devět doskoků a C. J. McCollum 13 bodů. 

Na jeden z mnoha rekordů Wilta Chamberlaina dál útočí i James Harden. Svou sérii třicetibodových zápasů zakulatil na 30. Pokud se mu povede překonat magickou hranici také příště, dorovná Wiltův druhý nejdelší záznam. K jeho historickému maximu však bude mít Harden ještě daleko, legenda 60. let měla na kontě i 65 třicetibodových utkání v řadě.

James Harden proti Dallasu:

V derby proti Dallasu pomohl Harden svému Houstonu k vítězství 120:104, když nastřílel 31 bodů. Tři minuty před koncem byl teprve na 20 bodech, ovšem v momentě, kdy zbývalo odehrát 53 sekund, měl „vyděláno“. Ač překonával potíže s ramenem, znovu trefil šest trojek, zvládl i osm doskoků, sedm asistencí a pět zisků.

Hardenův spoluhráč Chris Paul si z utkání odnesl 17 bodů (trojky 5/10) a hlavně 11 asistencí, celkem jich v základní části NBA stihl už 8972 a na devátou pozici historického pořadí odsunul Garyho Paytona (8966 asistencí).

Gerald Green zaznamenal 19 bodů a šest doskoků, Eric Gordon 18 bodů a Kenneth Faried 17 bodů a osm doskoků. Iman Shumpert ve druhém zápase za Rockets zvládl šest bodů. Houston si pomohl celkem 23 trojkami.

Luka Dončič držel Dallas ve hře 21 body, 10 doskoky a osmi asistencemi. Další nováček Jalen Brunson připojil 13 bodů a pět asistencí a Dwight Powell zapsal 12 bodů.

Chris Paul překonává Garyho Paytona:

12.února 2019 v 04:16, příspěvek archivován: 12.února 2019 v 06:20

VIDEO: With this assist, Chris Paul moved up to 8th on the #NBA ALL-TIME ASSISTS list! #Rockets https://t.co/FDai9FVqaV

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

With this assist, Chris Paul moved up to 8th on the #NBA ALL-TIME ASSISTS list! #Rockets https://t.co/FDai9FVqaV

Kawhi Leonard rozhodl o vítězství svého Toronta nad Brooklynem. Výsledek 127:125 určil čtyři sekundy před koncem. Celkem si Leonard připsal 30 bodů a osm asistencí, Serge Ibaka pomohl 18 body a 12 doskoky a Pascal Siakam 17 body. Kyle Lowry a Patrick McCaw připojili 13 bodů. Lowry zařídil i sedm asistencí a šest doskoků.

Marc Gasol se poprvé od výměny s Memphisem ukázal torontskému publiku, nastřílel 16 bodů celkově, z toho 11 v poslední čtvrtině.

Nets nestačil velký večer D’Angela Russella (28 bodů, osobní rekord 14 asistencí a sedm doskoků) i Joea Harrise (24 bodů, osobní rekord sedm trojek). Allen Crabbe je navíc podpořil 22 body, když trefil šest trojek. Jarrett Allen se zasloužil o 15 bodů. 

Russell dostal šanci výsledek otočit, ale jeho trojka skončila jen na obroučce. Celek z Brooklynu ztratil pátý z posledních šesti zápasů. Nepomohlo ani 20 trojek z 41 pokusů.

Kawhi Leonard proti Brooklynu:

Milwaukee došlo k triumfu v Chicagu 112:99, když závěr utkání zvládlo 12:2. Janis Adetokunbo zaznamenal 29 bodů, 17 doskoků, osm asistencí a tři bloky. Přes 25 bodů, 15 doskoků a pět asistencí se dostal podvanácté v sezoně, a to je vyrovnaný rekord NBA - čtyřiadvacetiletý Řek ho nyní drží spolu se Shaquillem O’Nealem.

Eric Bledsoe pomohl 19 body, Malcolm Brogdon 17 body a Khris Middleton 16 body. Ersan Ilyasova je z lavičky podpořil 12 body.

Zach LaVine táhl Chicago 27 body, z toho 17 v prvním poločase, a sedmkrát asistoval, Lauri Markkanen ho podpořil 20 body a 17 doskoky. Nedávno ještě washingtonský křídelník Otto Porter Jr. nastřílel 18 bodů a doskočil sedm míčů. 

Robin Lopez zaznamenal 17 bodů a své dvojče Brooka tentokrát jasně přehrál (pivot Milwaukee zvládl „jen“ sedm bodů, trefil jedinou trojku z osmi pokusů).

Bulls prohráli 18 z posledních 21 duelů.

Janis Adetokunbo proti Chicagu:

Denver překonal minikrizi v podobě tří porážek za sebou a doma přehrál Miami 103:87. Nikola Jokič táhl vítěze 23 body plus 12 doskoky (ale sedmkrát ztratil míč). Malik Beasley pomohl 23 body a Monté Morris 17 body a sedmi asistencemi. Mason Plumlee dodal 11 bodů, osm doskoků a tři bloky.

Justise Winslow nastřílel 15 bodů, i to mu ale stačilo na pozici nejlepšího střelce Heat. James Johnson ho doplnil 14 body a šesti doskoky, Josh Richardson 12 body a osmi doskoky, Kelly Olynyk 11 body a sedmi doskoky a Dion Waiters 11 body a šesti asistencemi. 

Ve druhé polovině se hráči z Floridy zmohli jen na 38 bodů a střelbu 36 procent, zjevně je tížila nedělní těsná porážka s Golden State.

Minnesota přestřílela LA Clippers 130:120, v dobrém světle se předvedli oba zkušení rozehrávači vítězného celku, které v posledních týdnech trápila zranění. Derrick Rose zaznamenal 22 bodů a šest asistencí a Jeff Teague k 19 bodům připojil 10 asistencí. 

Mladý pivotman Karl-Anthony Towns je podpořil 24 body a 10 doskoky, univerzál Dario Šarič 19 body a osmi doskoky. Taj Gibson přidal 14 bodů, když se přesunul ze základní pětky mezi náhradníky. 

Absentujícího Andrewa Wigginse nahradil britský veterán Luol Deng (12 bodů a devět doskoků), a rovnou odehrál 38 minut, nejvíc z celého týmu. V posledních dvou letech přitom nastupoval minimálně. 

Kaliforňané nedokázali těžit z velkolepého představení Loua Williamse, který se blýskl sezonním maximem 45 bodů, z toho 34 si nechal do druhého poločasu. Osvědčený kanonýr si pomohl stoprocentními trestnými hody, proměnil jich 16. Další náhradník Montrezl Harrell ho doplnil 18 body, 12 doskoků a šesti asistencemi.

Landry Shamet má na kontě 15 bodů, Danilo Gallinari 12 bodů a pět doskoků a JaMychal Green 11 body a sedmi doskoky. 

Celkem hráči z lavičky Clippers vysázeli 89 bodů. To je nejvíce od prosince 1982, kdy náhradníci Kansas City Kings zaznamenali 90 bodů. 

Lou Williams proti Minnesotě:

Indiana vybojovala šestou výhru za sebou, s Charlotte si poradila 99:90. Wesley Matthews debutoval v dresu Pacers po příchodu z New Yorku osmi body a pěti doskoky - a hlavně trefil dvě klíčové střely v závěru.

Myles Turner zapsal 18 bodů, osm doskoků a tři bloky, Bojan Bogdanovič 14 bodů, Darren Collison 13 bodů a osm asistencí, Tyreke Evans 12 bodů a Thaddeus Young 11 bodů, osm doskoků a šest asistencí.

Hornets se marně snažili dostat ze šestnáctibodového manka po prvním poločase, nestačilo jim ani 34 bodů a devět doskoků od Kemby Walkera, do druhé půle si schoval 26 bodů. Jeremy Lamb pomohl 21 body a sedmi doskoky a Cody Zeller 18 body a devíti doskoky. 

New York podlehl v Clevelandu 104:107, jedná se už o sedmnáctý nezdar Knicks v řadě. O nový klubový rekord, překonává i temnou sérii z ročníku 2014/15. Hosté ještě smazali většinu ze svého sedmnáctibodového deficitu, ale zvrátit výsledek nedokázali. Tři pokusy o trojky v posledních 21 sekundách skončily nezdarem.

12.února 2019 v 03:24, příspěvek archivován: 12.února 2019 v 06:15

The Knicks’ loss to Cleveland on Monday is their 17th straight. That’s the longest single-season losing streak in franchise history. They lost 16 in a row in 2014-15, when they finished with a franchise-low 17 wins. NYK (10-46) has the worst record in the NBA & has lost 30 of 32

Collin Sexton pomohl Cavaliers k výhře 20 body, v závěru jistil výsledek ze šestek. Larry Nance Jr. ho doplnil 15 body a 16 doskoky, Jordan Clarkson 15 body a šesti doskoky a Kevin Love 14 body plus devíti doskoky, když odehrál jen 16 minut, víc mu zatím lékaři nedovolí. 

Marquese Chriss má za sebou nejlepší zápas za Cleveland, zaznamenal 14 bodů a sedm doskoků, Matthew Dellavedova dodal 12 bodů a šest asistencí.

Kadeem Allen si v dresu New Yorku podruhé za sebou vylepšil osobní maximum, nyní už na 25 bodů, na kontě má i šest asistencí. Nováček Kevin Knox ho doplnil 13 body a šesti doskoky a pivotman DeAndre Jordan 12 body plus 10 doskoky. 

Zápas mezi Cavaliers a Knicks si vysloužil posměšnou přezdívku „Zion Bowl“. Souboj dvou nejhorších týmů Východní konference mohl poraženému pomoci k prvnímu místu v letošním draftu NBA, a tedy k získání obdivovaného Ziona Williamsona.  

Výsledky NBA

Cleveland Cavaliers - New York Knicks 107:104
Detroit Pistons - Washington Wizards 121:112
Indiana Pacers - Charlotte Hornets 99:90
Toronto Raptors - Brooklyn Nets 127:125
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 99:112
Houston Rockets - Dallas Mavericks 120:104
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Clippers 130:120
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 120:111
Denver Nuggets - Miami Heat 103:87

Tabulka Východní konference

Tým Z V P S %
1. Milwaukee Bucks 56 42 14 6558:6010 75
2. Toronto Raptors 58 42 16 6616:6293 72,4
3. Indiana Pacers 57 38 19 6174:5862 66,7
4. Philadelphia 76ers 56 36 20 6488:6284 64,3
5. Boston Celtics 56 35 21 6324:5963 62,5
6. Brooklyn Nets 58 29 29 6478:6512 50
7. Charlotte Hornets 56 27 29 6225:6216 48,2
8. Detroit Pistons 55 26 29 5857:5934 47,3
9. Miami Heat 55 25 30 5771:5816 45,5
10. Orlando Magic 57 25 32 5998:6128 43,9
11. Washington Wizards 57 24 33 6487:6650 42,1
12. Atlanta Hawks 56 18 38 6208:6635 32,1
13. Chicago Bulls 57 13 44 5862:6364 22,8
14. Cleveland Cavaliers 57 12 45 5833:6435 21,1
15. New York Knicks 56 10 46 5891:6395 17,9

Tabulka Západní konference

Tým Z V P S %
1. Golden State Warriors 55 40 15 6550:6130 72,7
2. Denver Nuggets 56 38 18 6263:5986 67,9
3. Oklahoma City Thunder 56 37 19 6457:6149 66,1
4. Portland Trail Blazers 56 33 23 6330:6180 58,9
5. Houston Rockets 56 33 23 6338:6209 58,9
6. Utah Jazz 56 32 24 6116:5924 57,1
7. San Antonio Spurs 58 32 26 6520:6463 55,2
8. Sacramento Kings 56 30 26 6346:6414 53,6
9. Los Angeles Clippers 58 31 27 6607:6607 53,4
10. Los Angeles Lakers 56 28 28 6285:6349 50
11. Dallas Mavericks 56 26 30 6095:6086 46,4
12. Minnesota Timberwolves 56 26 30 6256:6256 46,4
13. New Orleans Pelicans 57 25 32 6602:6535 43,9
14. Memphis Grizzlies 57 23 34 5718:5893 40,4
15. Phoenix Suns 58 11 47 6143:6718 19
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž