Kelly Oubre Jr. (v bílém) z Washingtonu vyráží míč K. J. McDanielsovi z...

Kelly Oubre Jr. (v bílém) z Washingtonu vyráží míč K. J. McDanielsovi z Brooklynu. | foto: AP

Satoranského Washington si pohrál s Brooklynem, Chicago i Detroit trpí

  • 16
Ve stínu sedmdesátibodového večera v podání Devina Bookera z Phoenixu se v pátek v basketbalové NBA odehrálo hned jedenáct bitev. Washington splnil povinnost a nejhorší tým soutěže z Brooklynu doma porazil 129:108, Tomáš Satoranský se do sestavy vítězů vrátil po jednozápasové absenci.

Wizards dovolili Brooklynu získat brzký devítibodový náskok, ale už v polovině druhé čtvrtiny sami vedli o 27 bodů a mířili pro výhru. John Wall se dostal na 22 bodů a devět asistencí, Bradley Beal přidal 19 bodů a náhradní rozehrávač Brandon Jennings je doplnil 18 body a devíti asistencemi.

Vyrovnané střelecké pole vítězného Washingtonu navíc podporují i sedmnáctibodový Bojan Bogdanovič a šestnáctibodový Ian Mahinmi. Satoranský odehrál přes čtyři minuty a připsal si asistenci a blok, dvakrát vystřelil, jeho pokusy však úspěšné nebyly.

Hosty táhli Justin Hamilton s 20 a Rondae Hollis-Jefferson s 19 body, Brook Lopez zvládl jen šest bodů.

Špatné dny teď dopadly na basketbalové rivaly Chicago Bulls a Detroit Pistons. Oba celky z pátek znovu prohrály, shodně zvládly jen tři z posledních deseti utkání a vidina play-off se jim zase vzdaluje.

Ve Východní konferenci se dělí o deváté místo a na Miami už ztrácejí jeden a půl zápasu.

Chicago doma nestačilo na Philadelphii, podlehlo jí 107:117. Nepomohlo ani 36 bodů, 11 asistencí a sedm doskoků Jimmyho Butlera, Bobby Portis ho podpořil 17 body a 11 doskoky. Sixers dorazili pouze s deseti hráči, přesto dokázali ukončit dvanáctizápasovou sérii nezdarů s Bulls. Dario Šarič si vylepšil střelecký rekord na 32 bodů a dodal 10 doskoků. Shawn Long se dostal na 17 bodů a osm doskoků.

Ještě bídnější večer mají za sebou hráči Detroitu, v Orlandu padli 87:115. Je to jejich šestá prohra ze sedmi utkání. Domácí Elfrid Payton si na jejich účet připsal triple-double za 14 bodů, 11 doskoků a 10 asistencí. Nejlepším střelcem utkání je Terrence Ross s 18 body, Pistons vedl náhradník Jon Leuer s 16 body a osmi doskoky.

Obhájci titulu z Clevelandu zareagovali na jeden z nejhorších zápasů v sezoně, když ve středu podlehli Denveru, a z Charlotte vezou výhru 112:105. Hlavní hvězdou byl LeBron James, který znovu atakoval triple-double, když nastřádal 32 bodů, 11 asistencí a devět doskoků. Také ho ale čeká vyšetření oka, poté co byl terčem nechtěného úderu Jeremyho Lamba.

LeBron James proti Charlotte

Třízápasovou vítěznou sérii Hornets pomohl ukončit i Kyrie Irving jenž dal 26 bodů, Kevin Love doručil 15 bodů a získal 12 doskoků. I přes dobrý výkon Cavaliers měli domácí až do poslední minuty šanci na výhru, ale Nicolas Batum půl minuty před koncem zahodil trojku a James uzavřel zápas na čáře trestného hodu. Střeleckým lídrem poražených byl Kemba Walker s 28 body.

„Jsem rád, že jsme zvítězili a máme pod kontrolou první místo v konferenci. Také jsme se trochu dali herně do pořádku po středě. Chci, aby na nás bylo vidět, že se před play-off zlepšujeme,“ řekl Tyronn Lue, trenér Cavaliers.

Phoenix prohrál v Bostonu 120:130 i přes heroických 70 bodů mladé hvězdy Devina Bookera (o jeho výkonu více zde). Dvacetiletý křídelník přidal i osm doskoků, šest asistencí a tři zisky. Na mnohem zkušenější sestavu Celtics však mládenci z týmu Suns neměli, v zápase neustále dotahovali.

Devin Booker a jeho 70 bodů

Vítězný Boston vedl Isaiah Thomas s 34 body a sedmi asistencemi, Al Horford připojil 15 bodů, 10 doskoků a šest asistencí, Gerald Green rovněž nastřílel 15 bodů a Jae Crowder má double-double za 13 bodů a 10 doskoků.

Za poražené sekundovali Bookerovi ukrajinský pivot Olexij Len a brazilský rozehrávač Leandro Barbosa, oba nastříleli 11 bodů. Alan Williams stihl devět bodů a 14 doskoků.

James Harden nasázel 38 bodů, včetně osmi v koncovce, vyrovnal si osobní rekord se 17 asistencemi, přidal sedm doskoků a jeho Houston má po výhře 117:107 nad New Orleans padesátý úspěch v sezoně. Pelicans, kteří před tím zvítězili ve třech zápasech v řadě, dali rychlých sedm bodů a dvě minuty před koncem snížili na rozdíl dvou bodů. Pak ale začal úřadovat Harden a košem, třemi šestkami a trojkou uzavřel zápas. Navíc počtvrté za sebou dosáhl alespoň na 30 bodů a 10 asistencí.

„Dnes jsem asi pomohl svým šancím na cenu MVP, ale moc se o to nestarám. Budu dál makat naplno a uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Harden. Patrick Beverley mu sekundoval 17 body a šesti doskoky.

James Harden v utkání s New Orleans

Pelicans nestačilo 33 bodů a 16 doskoků od Anthonyho Davise ani 29 bodů DeMarcuse Cousinse. „Hráli jsme velmi dobře se skvělým týmem a možná nejlepším hráčem v lize a ten hráč nás prostě na konci porazil,“ řekl Davis novinářům po utkání.

Šestou výhru v řadě mají na kontě Golden State Warriors, kteří si doma poradili se Sacramentem 114:100. Nejvíce k tomu pomohl Stephen Curry, který ke 27 bodům přidal i sedm doskoků a sezónní maximum dvanáct asistencí. Draymond Green přidal 23 bodů a osm asistencí a Warriors mají nejlepší bilanci v lize.

Vůbec se nedařilo Klayi Thompsonovi, jenž zůstal na osmi bodech a pouhých třech proměněných střelách ze 14 pokusů, ale Warriors to proti jednomu z nejhorších týmů v lize nepotřebovali. Nejlepším střelcem poražených Kings byl s 22 body nováček Buddy Hield.

„Dneska nám nepadaly trojky, minuli jsme jich 21 ale i tak jsme měli 37 asistencí, takže to znamená, že se lepšíme, jen musíme začít trefovat střely,“ řekl Stephen Curry.

Los Angeles Lakers udělali radost své bývalé hvězdě Shaquillu O’Nealovi a v zápase, jemuž předcházelo odhalení O’Nealovy sochy, zvítězili nad Minnesotou 130:119 po prodloužení.

Timberwolves vedli ve třetí čtvrtině o 15 bodů, ale o náskok přišli, a ještě mohli být rádi za pětiminutovku navíc. V něm se ale vyfauloval jejich nejlepší střelec Andrew Wiggins (36 bodů) a bez něj nestíhali konkurovat. Nepomohlo jim ani 25 bodů a 13 doskoků Karla-Anthonyho Townse nebo 19 bodů a 15 asistencí Rickyho Rubia.

V dresu Lakers zářil Jordan Clarkson, který si vylepšil osobní rekord na 35 bodů. když trefil osm trojek, další mladík Julius Randle dodal 23 bodů a 12 doskoků. Lakers vyhráli od All-Star přestávky teprve druhý zápas a přiblížili se na rozdíl jednoho zápasu třetímu nejhoršímu týmu ligy Phoenixu.

Jordan Clarkson proti Minnesotě

Srbský pivot Nikola Jokič nastřílel 31 bodů, doskočil 17 míčů a trefil klíčovou trojku v koncovce, svému Denveru tím pomohl udržet poslední postupovou pozici na Západě výhrou 125:117 na palubovce Indiany.

Nuggets k výsledku nakročili skvělou první čtvrtinou, po které vedli až o 23 bodů, ale o náskok málem přišli, když ho Pacers před Jokičovou trojkou devadesát sekund před koncem stáhli na pět bodů. Wilson Chandler zvládl 24 bodů a Danilo Gallinari přidal za vítěze 21 bodů a 11 doskoků. Pacers, kteří jsou po porážce sedmí ve Východní konferenci, vedl střelecky 27 body Paul George.

„Udělám cokoliv pro to, abychom zvítězili. Jestli jde o doskoky, bloky, clony, asistence nebo body je mi to jedno. Hlavně musíme zvítězit,“ řekl Jokič reportérům po utkání.

Milwaukee pro sebe urvalo vyrovnané utkání s Atlantou 100:97 a srovnalo s Hawks bilanci výher a proher na pátém místě Východní konference. V zápase se sedmnáctkrát měnilo vedení, Bucks si však pohlídali koncovku, když dokázali ubránit ofenzivní zbraně soupeře.

Dwight Howard měl 10 sekund před koncem šanci srovnat, ale trefil jen jednu šestku a po dvou úspěšných trestných hodech Khrise Middletona na druhé straně netrefil vyrovnávací trojku Ersan Ilyasova. Mladé Bucks vedl k výhře tradičně Jannis Antetokunmpo 34 body a 13 doskoky, nováček Malcolm Brogdon přidal 14 bodů. Hawks nestačilo 28 bodů Dennise Schrodera ani 20 bodů a 12 doskoků Howarda.

„Zápas měl atmosféru play-off. Každý bojuje o co nejlepší postavení před koncem základní části a dnešek nám moc pomohl,“ řekl trenér Bucks Jason Kidd.

Výsledky NBA

Washington - Brooklyn 129:108
Charlotte - Cleveland 105:112
Orlando - Detroit 115:87
Indiana - Denver 117:125
Golden State - Sacramento 114:100
Chicago - Philadelphia 107:117
Milwaukee - Atlanta 100:97
Houston - New Orleans 117:107
LA Lakers - Minnesota 130:119 po prodl.
Boston - Phoenix 130 :120


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž