Mujagič: Druhým nechci nic dokazovat

Pardubice - V české lize byl zatím zvyklý téměř neustále vyhrávat a držet se na špici tabulky. Teď ho však čeká změna. Zamířil do týmu, který v posledních letech bojuje o záchranu. Chorvatský basketbalista Denis Mujagič vyměnil po dvou letech působiště. Z Nymburku, s nímž získal dvakrát mistrovský titul, odešel 36letý zkušený matador na východ Čech.

"Samozřejmě Pardubice nejsou Nymburk," je mu jasné. "Věřím ale, že pomůžu Pardubice vytáhnout výš. Ještě nejsem tak starý. Chci tady mladým klukům pomoci a udělat s nimi nějaký výsledek."

Někdejší juniorský mistr Evropy ještě v barvách Jugoslávie, jenž hraje na postu křídla či rozehrávače, prožil ve středočeském velkoklubu báječné angažmá. S Nymburkem slavil dva tituly. "Byly to pěkné dva roky," souhlasil Mujagič.

Stínem však bylo zranění achillovky, které ho potkalo v minulé sezoně. Po předchozích problémech s koleny to byla další zdravotní peripetie.

"Doktor Hospodár v nemocnici na Malvazinkáchmi udělal operaci achillovky výborně. Cítím se dobře, jen potřebuji ještě posílit svaly. Na sezonu budu dobře připraven. Kdybych měl vážný problém, tak nehraju. Nechci být invalidou."

I když se cítí fit, s Nymburkem, kde mu skončila smlouva, se rozloučil. Mistr angažoval jiné cizince.

"Jsem profesionál. Musím to tak brát," pronesl chorvatský basketbalista, který dříve působil i v Bosně, Polsku či Izraeli. "Nymburk mám stále rád. Mám tam mnoho kamarádů."

Bez angažmá nezůstal dlouho. Původně se zdálo, že zamíří na Slovensko. Koketoval s návratem do Nitry, kde už jednou působil. "Zprvu to vypadalo, že mají velký zájem. Pár dní jsem tam trénoval, jenže pak mi přišlo, že to zase tak vážně neberou. Domluvili jsme si podmínky a najednou je nešlo splnit," vysvětlil Mujagič, proč do Nitry nakonec nezamířil.

Záhy ho oslovily Pardubice. "Chtěl jsem zůstat v české lize, protože ji znám. O peníze vůbec nejde. Hraju dlouho, něco jsem si vydělal," pronesl Mujagič. "Potřebuji větší uvolnění a klid. Ten v Pardubicích mám. Je tady parta, což je důležité.

Poznal jsem to už v Nymburku. Drželi jsme při sobě a díky tomu jsme byli silnější." Právě kamarádské vazby možná byly tím nejdůležitějším lákadlem, které ho přivábilo na východ Čech. S Markem hrával v Nitře, s Novotným, Špičkou a Trnkou zase v Nymburku.

"S klukama jsem mluvil před příchodem do Pardubic. Říkali, ať sem jdu. Dlouho jsem neváhal. Rychle jsem se domluvili," řekl Mujagič. Věří, že bude pro tým přínosem.

"Ve svém věku se cítím opravdu dobře," prohlásil Mujagič. "Jsem rád, že tady mohu hrát a pomoci mladým klukům. A když sami chtějí něco dokázat, o to víc mě basket baví."

To je i motivace, s níž do Pardubic přišel. "Nepotřebuji nic dokazovat druhým. Chci především dokázat sobě, že stále mohu hrát a že mohu být prospěšný týmu," prohlásil Mujagič.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž