Bogdan Bogdanovič a Vasilje Micič ze Srbska si zahrají semifinále EuroBasketu.

Bogdan Bogdanovič a Vasilje Micič ze Srbska si zahrají semifinále EuroBasketu. | foto: AP

Semifinále jako odveta za skupinu: Rusko je mezi elitou a vyzve Srby

  • 8
Ruští basketbalisté ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Istanbulu porazili Řecko 74:69 a po šesti letech si zahrají o evropské medaile. Definitivně tak zažehnali krizi, poté co na předchozích dvou šampionátech skončili na 21. a 17. místě. Tentokrát budou hrát o finále se Srbskem, které přehrálo Itálii 83:67.

Srbové a Rusové se již na turnaji jednou potkali, když v základní skupině na asijské straně Istanbulu svedli vyrovnanou bitvu. Z výhry 75:72 se tehdy radovalo Rusko - teď se jen o pár kilometrů dál odehraje souboj číslo dva.

Rusko, jež zatím na šampionátu podlehlo jen Lotyšsku, se může opřít o nejlepšího střelce podniku Alexeje Šveda. Proti Řecku se přitom dlouho trápil s úspěšností střelby, čehož soupeř využil k dvoucifernému vedení.

EuroBasket 2017

Ve třetí čtvrtině se ale Šved probral, nastřílel v ní 13 ze svých 26 bodů a zařídil vyrovnání. I v sedmém duelu na turnaji tak pokořil hranici 20 bodů. V utkání si zapsal i pět asistencí, ale také sedm ztrát - většinu ovšem už v první půli.

V poslední části Rusko obrat dokonalo a i díky přesným trestným hodům dotáhlo zápas k vítězství. Timofej Mozgov má na kontě double-double za 15 bodů a 10 doskoků, v klíčových momentech se pak blýskl Dmitrij Chvostov.

Sestřih ze čtvrtfinále Rusko - Řecko:

Řecku už nepomohlo ani 25 bodů, sedm asistencí a pět doskoků v podání Nicka Calathese. Jorgos Printezis zaznamenal 19 bodů. Duel se nevydařil dosud dobře naladěnému rozehrávači Kostasi Slukasovi, který pouhých sedm bodů doplnil šesti ztrátami.

Srbsko rozhodlo duel s Itálií ve druhé čtvrtině, ve které získalo dvouciferné vedení. Italové, začali lépe, jenže neměli odpověď na podkošovou sílu Srbů v čele s nejvyšším hráčem mistrovství Bobanem Marjanovičem (222 centimetrů). 

I když se zprvu střelecky nedařilo hvězdě Bogdanovi Bogdanovičovi, který minul prvních sedm trojek, tak Italové prohrávali na doskoku a dostávali body zpod koše.

Italský perimetr v podání Marca Belinelliho (18 bodů) a Gigiho Datomeho (15 bodů) se sice snažil se srbskou převahou něco dělat, ale když se ve druhé půli přece jen rozstřílel Bogdanovič, s 22 body nejlepší střelec utkání, nebylo o vítězi pochyb. 

Sestřih ze čtvrtfinále Srbsko - Itálie:

Srbsko je tak v semifinále podruhé za sebou a potřetí za posledních pět šampionátů. Ettore Messina se alespoň dočasně loučí s pozicí hlavního italského kouče. 

Mistrovství Evropy basketbalistů v Istanbulu

Čtvrtfinále

Rusko - Řecko 74:69 (17:24, 31:37, 51:53)
Nejvíce bodů:
Šved 26, Mozgov 15, Fridzon 11 - N. Calathes 25, Printezis 19, Burusis 10.

Srbsko - Itálie 83:67 (18:17, 44:33, 59:48)
Nejvíce bodů:
Bogdan Bogdanovič 22, Mačvan 13, Lučič 11, Marjanovič a Miloslavljevič po 10, Kuzmič 9 - Belinelli 18, Datome 15, Burns 9.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž