Český reprezentant Roman Zachrla (v modrém) v utkání ME 3x3 proti Slovinsku.

Český reprezentant Roman Zachrla (v modrém) v utkání ME 3x3 proti Slovinsku. | foto: FIBA

Čeští basketbalisté se s ME 3x3 rozloučili už po základní skupině

  • 4
Velmi rychle skončil evropský šampionát ve hře 3x3 pro české basketbalisty. Sestava Ondřej Dygrýn, Roman Zachrla, Filip Zbránek a Jan Kratochvíl ztratila po solidních začátcích oba své zápasy ve skupině a s mistrovstvím v Amsterdamu se rozloučila během pouhých dvou hodin.

Češi jako nasazený tým číslo 10 (z 12 účastníků) v prvním duelu narazili na dvojku, obhájce trofeje ze Slovinska, nad nimiž v úvodu vedli, ale pak začali příliš ztrácet a soupeř si pěti dvoubodovými trefami zpoza oblouku za sebou vybudoval rozhodující náskok. Zápas ukončil ještě před vypršením limitu v poměru 21:13.

Už hodinu a půl po vstupním utkání nastoupili Češi ke svému druhému duelu, avšak ani s Lotyši se jim nepodařilo uspět. Opět měli lepší jen start, ale soupeř se poté pomocí více honorované dvojkové střelby probil do vedení 14:9.

Tři minuty do konce došlo za tohoto stavu ke klíčové situaci, kdy Roman Zachrla byl nesportovně faulován, ale neproměnil ani jednu šestku a Češi namísto snížení na dva, nebo dokonce na bod (po trestných hodech měli znovu míč) stáhli náskok jen na 14:10 a Lotyši už se nemuseli o výhru obávat. Zvítězili o pět bodů 20:15.

V sobotu vstoupí do soutěže ženský tým. Čtvrtfinalistky červnového mistrovství světa se z pozice třetího nasazeného celku utkají se Srbskem a Itálií. Ze skupiny postoupí do čtvrtfinále dva týmy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž