Marek Kozlík z Plzně v sevření Thaddusem McFaddenem (vlevo) a Lukášem Bažantem

Marek Kozlík z Plzně v sevření Thaddusem McFaddenem (vlevo) a Lukášem Bažantem z Ústí. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Plzeň odmítla nejvyšší soutěž. Nemáme na ni peníze, přiznal šéf klubu

  • 1
Začátkem června se basketbalistům Lokomotivy Plzeň naskytla možnost pokračovat v nejvyšší soutěži - Mattoni NBL. Vedení klubu ale po zvážení všech pro a proti tuto možnost odmítlo. "Je to především otázka financí. Nepodařilo se nám sehnat hlavního sponzora," vysvětloval v prohlášení předseda klubu Pavel Froněk.

Asi to nebylo jednoduché rozhodování. Jaké jsou vaše pocity?
Rádi bychom zůstali mezi elitou, ale musíme myslet na existenci celého klubu. Po dvou letech v mattonce víme, že potřebujeme na boje o play-off minimálně pět milionů. Ty bohužel zatím nemáme.

Věříte, že se v brzké době může podařit návrat do Mattoni NBL?
Podle mne, i když to někteří odborníci nechtějí slyšet, půjde úroveň basketbalu dolů. Pouze několik klubů bude dál fungovat na profesionální úrovni. Pokud si v Plzni udržíme podmínky, jaké máme teď, věřím, že šance na návrat do nejvyšší soutěže je veliká.

Podaří se udržet současný kádr i pro první ligu?
Složení družstva se příliš nezmění. Odchody Tótha, Vrubla a Kozlíka jsme očekávali. Další hráči z osy týmu by měli zůstat. Doplní je kluci z extraligové devatenáctky (Aušprunk, Froněk, Luňák). Juniorské reprezentanty Pecku a Honomichla půjčíme na hostování do Chomutova, ale budou hrát zároveň za nás. V jednání je ještě příchod jednoho hráče, který má bohaté zkušenosti s plzeňským basketbalem.

První liga se zúžila na 12 družstev, jak se na to díváte?
Myslím, že ta soutěž bude mít vysokou úroveň a bude se hrát dobrý český basketbal. Otázkou je, jestli bude mít někdo zájem o postup do Mattoni NBL.

Pro letošní ročník je ale plánovaná velká baráž - poslední tři družstva Mattoni NBL a dva nejlepší z první ligy - to vše o dvě místa zpět, co lze od toho očekávat?
Je otázka, které celky do baráže spadnou, jak je vyčerpá sedmiměsíční boj o play-off a o co se vlastně bude hrát. Rozhodně by to měly hrát pouze kluby, které jsou připraveny po všech stránkách na účast ve vyšší soutěži.

Ještě se zeptám na trenéra Dominika Feštra. Je jeho plzeňská mise definitivně u konce?
Nic není definitivní, ale Dominik se z pracovních důvodů vrací domů a jeho rodina stěhuje do Prahy. Byly to úžasné dva roky spolupráce a myslím, že oběma našim stranám to hodně otevřelo pohled na naši nejvyšší soutěž. Po celou dobu jsme se pohybovali v podmínkách, které si těžko někdo dovede představit.

Jak vůbec hodnotíte dvouleté účinkování v Mattoni NBL?
Přineslo nám to řadu zkušeností, vítězství, ale i zklamání. Velkým pozitivem je, že jsme dali šanci našim hráčům, odchovancům západočeského basketbalu. Věřím, že si nejvyšší českou soutěž v Plzni ještě zahrajeme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž